„Artlink“ od 1. do 16. oktobra

Treći festival mladih talenata „Artlink“, pod motom „Zagrli muziku“, okupiće od 1. do 16. oktobra u Beogradu 200 muzičara na devet koncerata.

„Артлинк“ од 1. до 16. октобра „Артлинк“ од 1. до 16. октобра

Na otvaranju u Kolarčevoj zadužbini nastupiće poljska violinistkinja, 31-godišnja Agata Šimčevska, sa Simfonijskim orkestrom RTS-a kojim će dirigovati mladi slovački dirigent Lukaš Pohunek.

Šimčevska je svojevremeno bila dobitnica prve, a potom i nagrade publike, kao i zlatne medalje na 13. Međunarodnom violinskom takmičenju „Henrik Vijenjavski“ u Poznanu. Debitovala je u čuvenom „Vigmor holu“ što joj je donelo poziv da nastupa sa Londonskim simfonijskim orkestrom.

Nastupala je i pod upravom Kristofa Pendereckog i Seiđi Ozave, sa violinistima Maksimom Vengerovim i Gidonom Kremerom i sa pijanistkinjom Martom Argerič.
Francuskog klarinetistu, 22-godišnjeg Rafaela Severa, publika će slušati u triju sa čelistom Vukom Ovaskainenom i pijanistom Ukijem Ovaskainenom.

Sever je sa 14 godina primljen na pariski Visoki nacionalni konzervatorijum za muziku, gde je pre tri godine magistrirao.

Dobitnik je niza značajnih međunarodnih nagrada, među kojima je i prva nagrada i osam specijalnih nagrada na Međunarodnoj audiciji za mlade koncertne umetnike u Njujorku 2013. godine, dok je njegov ce-de sa delima Bramsa osvojio Zlatni dijapazon 2015. u Francuskoj. Sever je, takođe, imao prilike da muzicira sa Martom Argerič, Gidonom Kremerom, Borisom Berezovskim i mnogim drugim.

„Artlink“ festival će predstaviti i čelistu Ištvana Vardaija iz Mađarske, a najavljena je i kamerata „Janaček“ iz Češke. Tu su i tubisti iz Austrije Manuel Mejer i Jakob Venigvajzer i pijanistkinja Alisa Bešević Buslehner.

Koncert majstor Pavel Doležal iz Češke nastupiće sa „Artlink“ mladim virtuozima, kamernim ansamblom, koji je deo ciklusa za mlade talente pod imenom „Artlink – Socijete Ženeral“.

Kamerni ansambl „Ljubica Marić“, koji ove sezone obeležava 10 godina postojanja, koncertom će zatvoriti festival, uz čeliste Vardaija i Pejčića, 16. oktobra u Sali Beogradske filharmonije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара