„Jurij Honing akustik kvartet“ na „Nišvilu“

Kvartret koji predvodi holandski saksofonista Jurij Honing, jedan od najznačajnijih evropskih muzičara, nastupiće 14. avgusta na džez festivalu „Nišvil“, najavili su organizatori.

Prema uticajnim publikacijama Penguin Guide to Jazz on CD i Oxford Introduction to jazz, Honing je jedan od najznačajnijih džez muzičara u zemlji koja ima izuzetno jaku džez scenu.

Nastupao je u više od 90 zemalja širom sveta, a njegova diskografija broji 40 albuma.

Godine 2001. dobio je nagradu „Edison džez avord“ (koja se smatra holandskim pandanom nagrade Gremi) za album Seven, na kojem sviraju i Pol Blej, Geri Pikok i Pol Moušn, a 2012. Honing je nagrađen najznačajnijim džez priznanjem u Holandiji – „Boj Edgar prajz“.

Honing je pažnju svetske javnosti privukao još 1996. godine kada je sa svojim triom objavio album Star Tracks.

Još tada je njegov stil ocenjen kao „izuzetno originalan miks džeza, pop muzike i nezapadnjačkih muzičkih tradicija“.

Snimao je i nastupao sa legendom holandskog džeza ili, kako ga često nazivaju „kumom holandske improvizovane muzike“ Mišom Mengelbergom, predvodio grupu „Orijent ekspres“, koja se bazirala na fuziji džeza i tradicionalne muzike Srednjeg istoka.

Sa pijanistkinjom Norom Mulder snimio ciklus Šuberetovih pesama Zimsko putovanje (u originalu napisane za klavir i glas), kao i album u pratnji orkestra koji je kao dirigent i aranžer vodio Vins Mendoza.

Londonski Tajms je još pre nekoliko godina konstatovao da je Juri Honing „jedan od najkreativnijih i najhrabrijih saksofonista u ovom trenutku“.

Kvartet koji vodi poslednjih nekoliko godina imao je turneje i nastupao na značajnim festivalima širom Evrope, Azije i Južne Amerike.

Početkom prošle godine objavili su album Desire, najličniji Honingov album, a pod uticajem džeza, duhovne muzike, savremene pop i moderne umetničke muzike.

Desire ne samo da je od strane stručne javnosti proglašen za najbolji džez album godine, već je i najprodavaniji album u Holandiji, a zvaično priznanje je usledilo početkom ove godine kada je Honing za Desire dobio još jednu nagradu „Edison džez avord“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара