Posle 20 godina pravne bitke, „Kraftverk“ izgubio na sudu!

Nemački Ustavni sud odbacio je danas tužbu kultne elektronske grupe „Kraftverk“, koja više od 20 godina pokušava da dokaže svoja autorska prava za dve sekunde muzike koji je bez dozvole iskoristila jedna rep muzičarka.

Sud je ocenio da je kršenje autorskih prava u tom slučaju „marginalno“ i da je umetnička sloboda ispred interesa autora.

„Kraftverk“ je pokrenuo sudski spor 1997. godine zbog dve sekunde muzike uzete iz njihove pesme Metall auf Metall iz 1977. godinu koju je koristila nemačka pevačica Sabrina Zetlur u pesmi Nur mir.

Sud je ocenio da je korišćenje semplova (uzoraka) iz postojećih muzičkih dela uobičajeno u hip hop muzici i da u tom slučaju nisu prekršena autorska prava već je na delu bila umetnička sloboda.

Hip hop muzičari su često na meti kritika i krivičnih postupaka zbog upotrebe delova tuđih pesama.

„Kraftverk“, koji se smatra začetnikom elektronske muzike, osnovan je 1970. godine, a 2014. je proslavio 40 godina od izlaska albuma Autobahn.

To je četvrti album „Kraftverka“ koji je bendu omogućio međunarodni proboj zbog primene tada nove muzičke tehnologije kao što je elektronski sintisajzer, po čemu je definisan njihov muzički stil.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи