Štulić: „Azra“ nije hrvatski bend, ja sam „Azra“

Pevač i gitarista „Azre“, Branimir Džoni Štulić reagovao je na izjavu Siniše Škarice, urednika nekadašnjeg „Jugotona“, danas „Kroacija rekordsa“, da je ta diskografska kuća vlasnik snimaka legendarne rok grupe.

Hrvatski portal Indeks preneo je Štulićevu reakciju, koju je Branimir Štulić kantautor uputio tamošnjem portalu Tris.

„Ja sam 'Azra' i jedini plaćam članarinu i nemam nijedno hrvatsko krvno zrnce (niti sam dete hrvatsko-srpskog braka), dakle 'Azra' nije hrvatski bend, kao što ni 'levis' farmerice nisu iz Varaždina, iako su ih proizvodili osamdesetih“, poručio je kantautor putem člana svog pravnog tima Zorana Živkovića.

Štulić je demantovao i da je dobio bilo kakav novac od Škarice i naveo da „Jugoton“ krije autorske ugovore, jer bi oni pokazali da je potpisao samo pravo na korišćenje na šest meseci i da nije prodao vlasnička prava.

„U papirima, koje sam ja potpisivao na šest meseci, nigde nema da su masteri 'Jugotonovo' vlasništvo, niti je 'Jugoton' ikad išta kupio od mene, oni su plaćali sami sebi da bi imali pravo eksploatacije na šest meseci (u to su vreme oni bili društveno vlasništvo - dakako, prethodno nacionalizovano, znači drugome oteto, stoga za drukčije poslovanje i ne znaju - dok su zakoni nagonili na zajedništvo), a pravo na korišćenje nije vlasničko pravo (koje je moje, jer im i potpisujem tipske papire na šest meseci, zato ne pokazuju, to jest kriju autorske ugovore iz kojih je to očigledno i koji su osnova i srž ovog slučaja)“, tvrdi Štulić.

Prema njegovim rečima, ako iz „Kroreka“ kažu da su „imali ugovor sa njim (prošlo vreme), koji potvrđuje da su oni vlasnici izvornog snimka, to samo znači da ga nemaju, jer bi ga inače pokazali (nepotrebno je reći da je to čista laž)“.

„Što se tiče mog tobožnjeg prećutnog priznavanja vlasništva 'Kroreka', kao pravnog naslednika 'Jugotona', nad izvornim snimcima (kako Babogredac izjavljuje), devedesete je (kad sam se poslužio svojim snimcima i vlasništvom) još postojao 'Jugoton' (ja nikad nisam radio sa 'Krorekom', niti ću); prećutno vredi jedino uz drugu polovinu značenja: Rim daje, Rim uzima. Jer premda ništa nemam sa 'Krorekom', niti smo prijatelji, ja i danas moram, prećutno ili ne, da imam posla s njima, čemu ste i sami svedoci. Kakav se zaključak može iz toga izvući?“, pitao je Štulić.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво