Štulić: „Azra“ nije hrvatski bend, ja sam „Azra“

Pevač i gitarista „Azre“, Branimir Džoni Štulić reagovao je na izjavu Siniše Škarice, urednika nekadašnjeg „Jugotona“, danas „Kroacija rekordsa“, da je ta diskografska kuća vlasnik snimaka legendarne rok grupe.

Hrvatski portal Indeks preneo je Štulićevu reakciju, koju je Branimir Štulić kantautor uputio tamošnjem portalu Tris.

„Ja sam 'Azra' i jedini plaćam članarinu i nemam nijedno hrvatsko krvno zrnce (niti sam dete hrvatsko-srpskog braka), dakle 'Azra' nije hrvatski bend, kao što ni 'levis' farmerice nisu iz Varaždina, iako su ih proizvodili osamdesetih“, poručio je kantautor putem člana svog pravnog tima Zorana Živkovića.

Štulić je demantovao i da je dobio bilo kakav novac od Škarice i naveo da „Jugoton“ krije autorske ugovore, jer bi oni pokazali da je potpisao samo pravo na korišćenje na šest meseci i da nije prodao vlasnička prava.

„U papirima, koje sam ja potpisivao na šest meseci, nigde nema da su masteri 'Jugotonovo' vlasništvo, niti je 'Jugoton' ikad išta kupio od mene, oni su plaćali sami sebi da bi imali pravo eksploatacije na šest meseci (u to su vreme oni bili društveno vlasništvo - dakako, prethodno nacionalizovano, znači drugome oteto, stoga za drukčije poslovanje i ne znaju - dok su zakoni nagonili na zajedništvo), a pravo na korišćenje nije vlasničko pravo (koje je moje, jer im i potpisujem tipske papire na šest meseci, zato ne pokazuju, to jest kriju autorske ugovore iz kojih je to očigledno i koji su osnova i srž ovog slučaja)“, tvrdi Štulić.

Prema njegovim rečima, ako iz „Kroreka“ kažu da su „imali ugovor sa njim (prošlo vreme), koji potvrđuje da su oni vlasnici izvornog snimka, to samo znači da ga nemaju, jer bi ga inače pokazali (nepotrebno je reći da je to čista laž)“.

„Što se tiče mog tobožnjeg prećutnog priznavanja vlasništva 'Kroreka', kao pravnog naslednika 'Jugotona', nad izvornim snimcima (kako Babogredac izjavljuje), devedesete je (kad sam se poslužio svojim snimcima i vlasništvom) još postojao 'Jugoton' (ja nikad nisam radio sa 'Krorekom', niti ću); prećutno vredi jedino uz drugu polovinu značenja: Rim daje, Rim uzima. Jer premda ništa nemam sa 'Krorekom', niti smo prijatelji, ja i danas moram, prećutno ili ne, da imam posla s njima, čemu ste i sami svedoci. Kakav se zaključak može iz toga izvući?“, pitao je Štulić.

broj komentara 16 pošalji komentar
(nedelja, 10. jul 2016, 20:43) - calvin [neregistrovani]

azta

Same ol' Johnny.

(četvrtak, 28. apr 2016, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

Branimir Stulic

je legenda! Niti je Srbin niti Hrvat, bar tako kaze u tekstu. Sta je onda? Marsovac? Mozda je Bosanac? Grguri i nekakvi Tomislavi, neko Dusani, Lazari, sve su to izmiljeni likovi koje je u nekom periodu historije protureni kao "Junaci"! Nikad niko nije dokazao njihovo postojanje! Cirilicu je iz MOravske donjeo Cirilo sa Metodijem, znaci da je ona porijeklom iz danasnje Ceshoslovacke!

(četvrtak, 28. apr 2016, 11:47) - Z.Ž. [neregistrovani]

Najveća pljačka u istoriji Rock'n'Rolla

Fizičko posedovanje originalnih snimaka ne daje imaocu master traka/izdavaču nikakva prava (osim poslužnu moć da naplati troškove snimanja i izdavanja, dakle proizvodnju). Umetnik obično otplaćuje investiciju izdavača kroz prodaju ploča i nosioc autorskog prava pesme je vlasnik master snimaka. Ako klijent tj. izvodjač pesama zatraži svoje master trake (ili bilo koji materijal uopšte) nazad, izdavač je dužan da ih da nosiocu autorskog prava. Studio ili izdavač koji fizički poseduje master trake ne može da profitira od njih, niti mogu da naprave kopije (a kamoli da prodaju) bez dozvole umetnika koji ih je kreirao tj. snimio, jer on je vlasnik ekskluzivnog prava pesme na kopiju čim ju je snimio.

(četvrtak, 28. apr 2016, 10:27) - R'n'R [neregistrovani]

promasaj

Dzoni Stulic je pre svega roker i nema veze sa nacionalistickom retorikom i vas koji ste mu vec ovde odredili selo i ovih koji ga potkradaju. Branimir Dzoni Stulic ne pripada svetu u kome se prebrojavaju krvna zrnca i zato je pobegao u totalnu anonimnost negde u Holandiji.

(četvrtak, 28. apr 2016, 09:18) - anonymous [neregistrovani]

e

bravo Dzoni,neka si im reko...

(sreda, 27. apr 2016, 20:52) - anonymous [neregistrovani]

Pa normalno!

Rekao si im samo da li su culi...?! Ja bih im ponovila :)

(sreda, 27. apr 2016, 20:06) - Gale [neregistrovani]

Dosta je bilo

Meni je sasvim dovoljan pocetak teksta
Toooo Dzoni brate.

(sreda, 27. apr 2016, 18:05) - Александар Медић [neregistrovani]

Све је то наше, али се само оно што вреди изјашњава тако. Можда је тако и боље.

Поменути Гргур Нински је Хрватски надбискуп у доба краља Томислава (10. век) који је служио на старословенском и писао ћирилицом. Папа га је силом натерао да прихвати латинску службу и латиницу. Зато људи пишите ћирилицом, видите шта уради латиница од народа за десет векова.

(sreda, 27. apr 2016, 16:10) - Peki [neregistrovani]

:)

Ouch!

(sreda, 27. apr 2016, 14:38) - Швалер [neregistrovani]

За мене је важније ...

да је госпођа Вучковић наша!