Divna veličanstvena u Centru „Sava“!

Umetnica svetskog glasa Divna Ljubojević pretvorila je četvrtak veče u veličanstveni audio-vizuelni događaj, koncertom u prepunoj Velikoj sali Centra „Sava“, na kome je proslavila 25 godina rada sa svojim horom „Melodi“ i promovisala nedavno objavljenu „Antologiju najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka“ (PGP RTS).

Aplauz koji je Divna dobila odmah na početku koncerta „Beograd u susret Vaskrsu“, čim je kročila na binu, još pre nego što je pustila svoj čarobni glas, dovoljno je govorio o tome koliko poštovanja i divljenja osećaju okupljeni prema umetnici na sceni i njenom opusu.

Koncertni program Divna je započela sama na sceni, pevajući Apostoli ot konec, a potom uz muški sastav Gavrilu vješčavšu, bugarskog napeva, dok je kompletan hor „Melodi“ po prvi put na sceni viđen uz Aliluja.

Nizali su se i na ovom koncertu, kao reprezentativan presek svega onoga što je Ljubojevićeva za četvrt veka uradila, valaamski, vizantijski i drugi napevi, a posle svakog aplauz je bivao sve jači.

Potpuno posvećena publika raznih generacija na pravi način je učestvovala u velikom koncertnom jubileju.

Poseban ukras koncerta bio je nastup Divne sa gudačkim kvartetom „Intermeco“, u dve inače akapela kompozicije Sovjet prevječni Pavela Česnokova i Tebe pojem Sergeja Rahmanjinova, u izuzetnom aranžmanu Divne Ljubojević.

Publika je od Divne i hora „Melodi“ čula i Blagoslovi duše moja Gospoda, Heruvimsku pesmu, Vo carstviji tvojem...

Posle 70 minuta magije, svi članovi ansambla su se pojedinačno, na čelu sa Divnom, poklonili publici, a Ljubojevićeva je, sasvim prigodno, dobila i bukete cveća.

Priredila je, prvo otpevavši Oče naš, zajedno sa ostalim učesnicima, još petnaestak minuta uživanja posetiocima, a onda se začuo gromoglasan aplauz, najjači tokom čitave večeri.

Publika je i u vizuelnom smislu dobila neuobičajeno lep ugođaj sasvim prikladan ovakvom tipu događaja. Uopšte uzev, potpuno su ispunjene Divnine najavne reči da ljude očekuje „divan, vizuelno obogaćen i muzičkim iskocima osvežen koncert“.

Majstorstvo ljudi koji su se bavili tonom je donelo takvu akustiku koju Centar „Sava“ ne poseduje, što je za celokupan užitak predstavljalo jako bitnu stavku.

Koncertu su prisustvovali Peca Popović, Velja Pavlović, Dušan Kovačević, Matija Bećković, Vladan Vukosavljević, Nebojša Bradić, Momčilo Bajagić-Bajaga, Zoran Kostić-Cane, Nebojša Antonijević-Anton, Lena Kovačević, Dragan Ilić-Ilke, Mari Mari, Voja Aralica, Nebojša Babić, Madlena Zepter, Tanja Peternek, Ivana Zarić, gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević i mnoge druge poznate ličnosti.

Nema sumnje da, u najmanju ruku, jednako snažnom i emotivnom doživljaju mogu da se nadaju i Novosađani 23. aprila u Sinagogi, na rasprodatom koncertu Divne i hora „Melodi“.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 22. apr 2016, 20:13)
Vuk Perovic [neregistrovani]

DIVNA-ANĐEO MEĐU PEVAČIMA!!!

DIVNA, Anđeo među pevačima!! Oduševio sam se kada sam čuo njenu izvedbu psalma "Χρισου Ανεστη" (u prevodu: "Hristos Voskrese") Ovaj psalm sam imao prilike da čujem uživo u izvođenju monaha iz manastira Simonopetra, ali Divnin "Χριστου Ανεστη" ni malo ne zaostaje za monasima iz Manastira Simonopetra sa Svete Gore. Baš u skladu sa imenom-D I V N A !!!!