Divna promovisala „Antologiju“ na Belom dvoru

Pevačica Divna Ljubojević promovisala je danas svoj novi kompilacijski CD „Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka“ (PGP RTS) u Belom dvoru u Beogradu. Domaćini promocije bili su Njihova kraljevska visočanstva prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.

Kako je na promociji najavljeno, Divna će koncertno promovisati Antologiju, i obeležiti 25 godina rada sa svojim horom „Melodi“, 21. aprila u Centru „Sava“ u Beogradu. Koncert nosi naziv „Beograd u susret Vaskrsu“.

Kratku uvodnu reč održao je domaćin manifestacije, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, koji je izrazio zadovoljstvo što je Divna odlučila da CD promoviše upravo u Belom dvoru.

„Moja supruga i ja joj od srca želimo da karijeru nastavi bar još toliko dugo“, rekao je Aleksandar Karađorđević.

CD Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka predstavlja presek onoga što je Divna snimala u proteklih četvrt veka. U pitanju su 23 najlepših dela srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine. Pevačica anđeoskog glasa do sada je objavila čak 22 albuma.

Antologija je njeno prvo izdanje za PGP RTS.

„Slavimo 25 godina poštovanja vere. Pojati – to je najduhovnija i najreligioznija stvar koja se može dogoditi. To što Divna radi prepoznaje se od Atlantika do Crnog mora, od Egeja do Baltika“, istakao je novinar i publicista Petar Peca Popović.

Urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić govorio je o istorijatu srpske muzike. „Ponosni smo što uz izdanje iz naše kuće misija koja je počela pre 600 godina nastavlja da traje“, reči su kojima je završio svoje izlaganje.

„Divnino pevanje je primer ljubavi čoveka prema Bogu i božje ljubavi prema čoveku. To je zemaljski isečak muzike sa neba. Sa strahopoštovanjem i radošću se prepuštam ovoj muzici“, rekla je kompozitor i član SANU Isidora Žebeljan.

Direktor PGP RTS-a Radmilo Cvijović je rekao da objavljivanjem Antologije ova izdavačka kuća poštuje i uvažava vrednosti koje Divna donosi, dok je odgovorni urednik PGP-a Marko Milutinović istakao da „ovaj CD pomera vrednosne granice“.

Na kraju promocije, Divna i „Melodi“ su podarili prisutnima izvođenja uživo nekoliko kompozicija sa Antologije – njihovi produhovljeni glasovi veličanstveno su ispunili zdanje Belog dvora.

Promociji su prisustvovale brojne zvanicama, među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora i brojne ugledne ličnosti iz umetničke struke i kulturnog i javnog života, kao što su Momčilo Bajagić Bajaga, Dušan Savić sa suprugom Marinom Rajević Savić, Nebojša Antonijević, Voja Aralica, Velimir Velja Pavlović, Lena Kovačević, Srđan Šaper, Predrag Marković...

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 02. mar 2016, 09:19)
Драагооољуб [neregistrovani]

Није

Њeгово краљевско височанство НИЈЕ престолонаследник!! Он је само принц!

(sreda, 02. mar 2016, 08:00)
Dr.Top [neregistrovani]

Pravoslavni istok ?

Pravoslavni istok je Vladivostok, a mi smo na zapadu, najzapadniji pravoslavni narod.