Читај ми!

Hevi metal bogovi zapalili Arenu

Pravi spektakl za sve poklonike hevi metal i hard rok muzike priredili su u Areni „Vajtsnejk“ i „Džudas prist“. Tokom žestoke svirke, oko 12.000 oduševljenih fanova uživalo je u najvećim hitovima ova dva legendarna benda.

Veterani hard roka i hevi metala „Vajtsnejk" (Whitesnake) i „Džudas prist" (Judas Priest), koji su na zajedničkoj svetskoj turneji, svirali su sinoć u Beogradskoj areni pred oko 12.000 ljudi.

Britanski „Vajtsnejk", predvođen pevačem Dejvidom Kaverdejlom, promoviše novi album Forevermore a „Džudas prist", jedna od najvažnijih hevi metal grupa svih vremena, oprašta se od koncertnog delovanja, tvrdeći da joj je ovo poslednja turneja.

Posle uvodnih nastupa grupa „Atlantida" i „Mejlhukers" (Malehookers), na scenu su u 21.20, tačno po „redu vožnje", izašli članovi „Vajtsnejka" i usledilo je 70 minuta veoma bučne svirke, koja je u prvih nekoliko pesama patila od neizbalansirane zvučne slike, bubanj i naročito bas jedva su se čuli od gitarske grmljavine.

Ovi teški rokeri svirali su odlično i uigrano, sa Kaverdejlom u solidnoj pevačkoj formi, oslanjajući se na svoj metalniji, američki period karijere, naglasak je bio na pesmama sa bestseler albuma Slide It In i Whitesnake, dok je britanski bluz period samo okrznut kroz veliki hit Fool For Your Lovin.

Publika je dobro primila pesme sa novog albuma, ali najbolja reakcija je bila na Fool For Your Lovin i evergrin hitove Here I Go Again, Is This Love i Still Of The Night, a raspoloženi Kaverdejl je na bis otpevao Soldier Of Fortune, pesmu iz vremena dok je bio pevač grupe „Dip parpl".

Veliku pažnju je svojom solo tačkom privukao bubnjar Brajan Tiči, doskorašnji član pratećeg benda Bilija Ajdola, priredivši pravu majstoriju na bongosima i činelama.

Potom su na binu izašli „Džudas prist", skoro na vreme nekoliko minuta posle 23, i svirali više od dva sata, a za razliku od „Vajtsnejka" imali su odličan zvuk, pri čemu su barem na početku bili tiši od svojih prethodnika.

U odnosu na svedenu scenografiju „Vajtsnejka", logoa benda na zastoru iznad bine, „Džudas prist" je priredio vizuelni spektakl sa laserima, pirotehnikom, kazanima iz kojih izbija crvena i zelena para i vožnjom pevača Roba Halforda na motoru tokom pesme Hell Bent For Leather.

Halford je pokazao da ga visoki registri i prepoznatljivi vrisak i dalje odlično služe, a bend je svirao besprekorno, iako ga je pre samo nekoliko meseci napustio jedan od članova osnivača, gitarista K. K. Dauning, čiji je stil nadahnuo mnoge metal muzičare.

Iako je turneja najavljena kao oproštajna, gitarista benda „Džudas prist" Glen Tipton kaže da još nije došao kraj.

„Snimaćemo albume i nastupaćemo ali nećemo više obilaziti planetu. Oduzima nam mnogo vremena, svetska turneja traje skoro dve godine, a mi to radimo već 40 godina. Sada se samo malo smirujemo," dodao je Tipton.

Puna Arena govori u prilog tome da su oba benda vredna poštovanja, kao i o tome da tvrđi rok ima ogromnu popularnost iako ga nema mnogo u medijima, ali izvesno nerazumevanje, ipak, postoji.

Hevi metal se posmatra kao agresivna pojava, a zapravo je agresivna samo ta muzika.

Tipton smatra da metal zapravo ima terapeutski uticaj.

„Ja ovako gledam na to: deca dođu na hevi metal koncert i izbace iz sebe agresiju na neagresivan način. Posle se normalno vraćaju svojim obavezama", objasnio je slavni gitarista.

Ako su se od Beograda ovim koncertom oprostili, uradili su to u velikom stilu izazivajući pravi trans u publici.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво