Završnica 17. „Gitar art festivala“

Dodelom nagrada i koncertom trija Ferenca Snetbergera u Domu omladine, večeras se završava 17. „Gitar art festival“, koji je od 8. marta pod sloganom „Samostalno“ okupio više od 100 umetnika iz 25 zemalja.

Program ovogodišnjeg „Gitar art festivala“, kao svojevrsna fuzija klasične, tango, fado, džez i flamenko muzike, obuhvatio je koncerte istaknutih umetnika gitare, masterklas radionice i takmičenje.

Publici su se predstavili klasični gitaristi Rovšan Mamedkuliv (Rusija), Amadeus gitar duo (Kanada/Nemačka), Žeremi Žuv (Francuska), Rafaela Smits (Belgija), Slobodan Milivojević (Srbija) i Kjue Park (Južna Koreja).

Prvi put je „Gitar art festival“ predstavio indijsku gitaru i virtuoza Višvu Mohana Bata, kao i simfonijski flamenko sa kojim su publiku upoznali članovi flamenko seksteta Alfonsa i Migela Linaresa.

Nastupio je i Rikardo Pareira fado trio, a poseban ugođaj bio je koncert španske zvezde Luz Kasal u Centru „Sava“ održan sinoć.

Poznati mađarski gitarista Ferenc Snetberger, koji večeras zatvara festival, uprkos činjenici da svira više od tri decenije, i dalje je u stalnom usponu, u potrazi za sopstvenim zvukom - neponovljivim, intimnim, u kome se prepoznaju tragovi njegovog znanja iz oblasti klasične muzike, kao i tradicije muzike Roma, flamenka i džeza.

Napisao je delo U sećanje na moj narod o holokaustu, dao je lični pečat i dramatičnost izvođenju dela Sekvenca 11 savremenog italijanskog kompozitora Lučana Berie, a 2011. godine osnovao je Centar za muzičke talente sa ciljem da pruži muzičko obuku deci sa posebnim potrebama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво