Rajli Voker u klubu „Gan“!

Američki gitarista i pevač, čiji je prošlogodišnji album "Primrose Green" proglašen za remek-delo kakvog se ne bi postideli ni Tim Bakli i Van Morison, održaće koncert u subotu u beogradskom klubu „Gan“.

Рајли Вокер у клубу „Ган“! Рајли Вокер у клубу „Ган“!

Gitarski uzori dvadesetšestogodišnjeg Vokera su njegov zemljak Džon Fejhi i romantični autsajderi britanskog folka - Bert Janš, Džon Martin, Nik Drejk, Dejvi Grem i Džon Renbourn, jer „nisu bili zarobljeni u folk muzici, već su želeli da eksperimentišu“.

„Britanskom folku su me privukli mešavina različitih vrsta muzike i divni stihovi“, otkrio je Voker.

Počeo je da peva tek pre nekoliko godina, jer je dugo bio prikovan za krevet, pošto ga je, dok je vozio bicikl, udario automobil. Rezultat nesreće je da je Voker gluv na levo uvo, ali tvrdi da to nije veliki hendikep, što je u skladu sa njegovom reputacijom čoveka koji ne poštuje pravila, kao i izjava da želi da peva „onako kako je Džon Koltrejn svirao saksofon“. Ili tvrdnja da mrzi oba svoja albuma, jer „u muzici moraš da tražiš ekstreme, da bi išao napred“.

Prema Vokerovim rečima, njegov sledeći album će, pošto trenutno mnogo sluša Majlsa Dejvisa i „Ameriken mjuzik klab“, karakterisati čudni aranžmani i dosta duvača i gudačkih instrumenata, dok će gitara biti u drugom planu, s tim da će više pažnje posvetiti tekstovima pesama.

„Ako imam kauč na kojem mogu da prespavam i novac za cigarete i ploče – najbogatiji sam čovek na svetu. Ne planiram kupovinu kuće, ni automobila. Jedino za šta sam vezan su koncerti. Potrebno mi je da nastupam svakog dana“, izjavio je Voker.

U Beograd stiže u okviru turneje koja je počela u Velikoj Britaniji. Posle koncerata u Mađarskoj, Austriji, Hrvatskoj, Makedoniji, Švedskoj i Danskoj, turneja će se i
završiti u Britaniji, serijom od 11 zajedničkih nastupa sa legendarnim basistom, Denijem Tompsonom.

Sedamdesetšestogodišnji Tompson tvrdi da Voker odaje utisak romantičnog majstor balada, ali da je „uzbudljiv, gnevan i opasan“, što potvrđuje i činjenica da je romantični naziv albuma Primrose Green ime koktela čiji je osnovni sastojak jeftini viski "Old Grand Dad", koji izaziva halucinacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво