Nemački javni servis odustao od svog evrovizijskog kandidata

Nemački javni servis ARD odlučio je da prekine saradnju sa kandidatom za sledeću „Pesmu Evrovizije“, tek nekoliko dana nakon što je izabran. Navedeni razlog su homofobični i sadistički tekstovi njegovih pesama.

Nakon kontroverze koja je nastala izborom Ksavijea Naidua za predstavnika Nemačke na predstojećem takmičenju „Pesma Evrovizije“, koje će iduće godine biti održano u Švedskoj, nemački žiri je odlučio da opozove svoju odluku.

Izbor popularnog R&B umetnika, čiji se albumi prodaju u milionskim tiražima, kritikovan je zbog pojedinih Naiduovih pesama koje se tumače kao antisemitske i homofobične.

Dobar deo nemačke javnosti smatra da pevač indijsko-afričkog porekla zbog takvih stavova ne može da bude lice Nemačke na „Evrosongu 2016“.

„Bilo nam je jasno da će njegov izbor polarizovati javno mnjenje, ali smo bili zatečeni negativnim reakcijama“, izjavio je Tomas Šrajber, direktor javnog servisa ARD, čiji je žiri odabrao Naidua.

„Takmičenje za 'Pesmu Evrovizije' je zabavan događaj, u čijem fokusu treba da budu muzika i razumevanje među evropskim narodima“, rekao je on, dodavši da se taj aspekt mora sačuvati po svaku cenu.

Prošlog petka visokotiražni nemački list Bild doveo je u pitanje izbor Naidua.

„Da li je Ksavije Naidu prava osoba za 'Evrosong'?“, glasila je naslovnica lista.

Oglasile su se i organizacije za zaštitu ljudski prava, ističući da je Naiduov izbor problematičan.

Odgovarajući na optužbe, 44-godišnji pevač oglasio se putem Fejsbuka. Naveo je da se slaže sa najnovijom odlukom, te podsetio da je pristao da se takmiči na nagovor ARD-a.

Posebno je istakao da on predstavlja Nemačku, koja je „otvorena prema svetu“ i tolerantna prema različitim religijama i načinima života.

Nemačka je na „Pesmi Evrovizije“ dosad pobedila dva puta, 1982. i 2010. godine, a ove godine je završila takmičenje sa nula poena.

Naredno takmičenje za „Pesmu Evrovizije“ biće održano 10, 12. i 14. maja u „Erikson gloub“ areni u Stokholmu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво