Читај ми!

Marčelo: Umetnost ne može da pobedi neumetnost

Marko Šelić Marčelo priprema najveći koncert u svojoj karijeri, koji će biti održan 10. oktobra u Hali sportova, a sebi i svojim saradnicima postavio je zadatak da im to bude najbolji nastup do sada.

Марчело: Уметност не може да победи неуметност Марчело: Уметност не може да победи неуметност

Okružen knjigama i diskovima, u knjižari „Delfi“, poznati muzičar govori za Tanjug, kako o koncertu, tako i o pomeranju sopstvenih standarda, nepovlađivanju publici, odsustvu stava kao nacionalnom problemu, o kulturološkim šokovima, botovima, nadi i besu.

„Moraš jednom da probaš da se igraš nečeg takvog, a učinilo mi se da je peta ploča dobar povod za slogan koji ovih dana vrtimo – Došlo vreme da se prebrojimo – da vidimo koliko ima publike zainteresovane za ono što radimo“, priča Marčelo.

Prema njegovoj oceni, publika gubi sve što je alternativno, a šire shvaćeno, ono što se ne bavi kičerajem i šundom, zbog čega ga posebno i zanima kako će proći predstojeći koncert.

Proslavljeni reper i tekstopisac nastoji da pomera isključivo svoje standarde, da sa svakim koncertom i albumom „ode na neko mesto na kome nije bio, jer bi u suprotnom to bile reprize“.

Komentarišući svoju publiku, višestruko talentovani umetnik citirao je Džejmsa Džojsa: „Maštamo o savršenom čitaocu koji pati od savršene nesanice“, ali smatra da u praksi stvaralac ne može da previše usmerava ko će biti sagovornik njegovog dela.

„Na mojim koncertima publika je vrlo šarolika, starosna granica raste od prvih ka poslednjim redovima“, kaže Šelić.

Iako se dobar deo društva može pronaći u njegovim stihovima, Marčela, čiji je knjigoalbum Napet šou za mesec dana doživeo pet izdanja, ne zanimaju tuđi glasovi, niti sebe vidi kao nečijeg izaslanika jer mu to više zvuči politički nego stvaralački.

„Kada Džordža R. R. Martina pitaju kada će novi tom Pesme leda i vatre i zašto se ne desi ovo ili ono, on odgovori: 'Ja se trudim da gajim prijatan odnos sa čitaocima, ali ovo i dalje nije demokratija. Ja odlučujem šta će se desiti junacima, na radost ili tugu čitalaca'“, podseća reper.

Tu postoji, kako kaže, fina razlika između poštovanja i onoga da on ima odgovornost da ne izneveri onoga ko je to do juče slušao i dodaje da se trudi da njegova priča bude kompaktna, da se vidi, iako eksperimentiše muzički i sa temama, kao i da su stavovi stožer onoga što radi.

Ono što radi, Šelić nosi u sebi i nikad nije razmišljao da postoji izbor. „Prilično sam uveren da postoje bar dva terena gde je potpuno nemoguće slagati ko si, a to su stvaralaštvo i seks. Ko god pokuša da na ta dva fronta slaže, brzo će se pokazati neveštim, ma koliko mislio da je vešt. Ne vidim da drugačije može, ti jesi svoje stvaralaštvo“, naglasio je popularni kolumnista i pisac.

Negativne komentare, koje je izazvao njegov nedavni intervju, pripisuje botovima: „Znamo svi o čemu je tu reč, čim vidiš takvu navalu, a pre je nije bilo. Nisam ja tu kazao ništa što ne govorim inače, ne možeš onda da ne misliš da je neko dao instrukciju da to tako treba.“

Dobre muzike je više nego ikada

Na pitanje da li muzika zaista umire kako tvrdi u pesmi Muk, kantautor primećuje da je „dobre muzike više nego ikada, i u tom smislu ne umire, nego buja, ali dostupnost i preplava čine da se interesovanje izgubi i da se novi ljudi zalepe za ono što im se najviše gura u nos, oči i uši“.

„Ono što je gurnuto u prvi plan vrlo se udaljava od muzike i stvaralaštva bilo koje vrste. Tako ja ponekad imam kulturološke šokove. Pre neko veče, u jednom finom kafiću gde volim da popijem kafu, bila je srednjoškolska žurka. Kakav je to 'sauntrek' pakla bio, kakva je to nemuzika, nestihovi i kakvo je to oduševljenje na njihovim licima dok to ide?!“, priča Šelić.

Priznaje da se ne treba zaluđivati da umetnost može pobediti neumetnost: „Popularna kultura ne može da se bori protiv popularne nekulture. Ono što se može i što treba raditi jeste ne sedeti skrštenih ruku i ne pristati na onu čuvenu 'Ako ne možeš da ih pobediš, onda im se pridruži'. Treba da bude 'Ako ih ne možeš pobediti, nipošto im se nemoj pridružiti'“.

Muzičar koji je ove godine nominovan za MTV Best Adria Act nagradu, zajedno sa duom "2Cellos", Danijelom Kajmakoskim i bendom „Hladno pivo“, podseća da je umetnost tu da pokaže drugo lice sveta, da na drugi način komunicira sa ljudima i da, što reče Nađa Higl, pliva svoju stazu i postiže sopstvene rezultate.

Nakon koncerta nastavlja rad na trilogiji Malterego, a mladima preporučuje novu knjigu Vladimira Kecmanovića Osama, stripove Veselog četvrtka, za koji radi, kao i muziku novog benda "The Arcs".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара