Читај ми!

Kome smeta džez na Tvrđavi u Nišu?

Za nekoliko dana u Nišu bi trebalo da počne tradicionalni džez festival koji se u tom gradu održava više od tri decenije. Međutim, kako će izgledati i da li će umesto planiranih 90 koncerata biti održano samo 25, još se ne zna. Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu, naime, nije izdao dozvolu za najveći broj bina na predstojećem festivalu, koji se održava na Tvrđavi.

Džez ne smeta brojnim obožavateljima kojih za četiri večeri, koliko svake godine traje festival u Nišu, u proseku ima više od 100.000.

Nema sumnje, festival će i ove godine biti održan, ali ostaje nekoliko otvorenih pitanja. Jedno od njih je da li će moći da se ostvari koncept sa 10 bina, koliko je planirano. Takođe, da li će zbog toga festival biti izmešten sa Tvrđave na neko drugo mesto u Nišu.

Najpre je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu izdao saklasnost za dve glavne bine, dok te saglasnosti za preostalih osam nema.

U Zavodu kažu da je razlog za to što su zahtevi „Nišvila“ za ovu godinu bili dosta veći, tako da su ugroženi naki kulturno istorijski spomenci.

Sa druge strane, u „Nišvilu“ kažu da je upravo za ta mesta Zavod izdavao saglasnost kada su u pitanju bili koncerti nekih folk izvođača, kao i manifestacije poput izložbi pasa i koza.

Najveći problem ispao je oko nove bine koja bi trebalo da bude na severoistočnoj kapiji Tvrđave, „Midnajt džez dens“ bine koja se nalazi pored nekadašnjih slikarskih ateljea.

Prema rečima direktorke Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu Elene Vasić Petrović, nema, reč je o prostoru koji je na koti samog bastiona Tvrđave.

„To znači da nema nemate apsolutno nikakvu zaštitu prema rovu. Visina bedema je tu osam metara. Možete da preduzmete sve mere zaštite iz drugih oblasti, ali činjenica je da se dešavaju razne nesreće kada se radi o festivalima, o drugim tvrđavama. Svi znamo šta se dogodilo na 'Egzitu'“, objasnila je Elena Vasić Petrović.

„Mi, kao i svaki ozbiljan organizator, ograđujemo bilo koji stejdž gde procenimo da na bilo koji način može da dođe do povređivanja. Imamo brojno obezbeđenje, rekorderi smo po bezbednosti u Srbiji, a uz to imamo i predivnu publiku koja nije incidentna“, ističe direktor „Nišvil džez festivala" Ivan Blagojević.

Republički zavod za zaštiu spomenika iz Beograda naložio je 28. jula da se sve vrati na početak. Zavod iz Niša i „Nišvil“ imaju nešto više od dve nedelje da se dogovore kako će bine biti raspoređene, pogotovo osam spornih.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво