Švedska trijumfovala na 60. „Evrosongu“!

Mans Zelmerlev i pesma "Heroes" doneli Švedskoj pobedu na 60. „Pesmi Evrovizije“! U stopu ih sve vreme pratili predstavnici Rusije i Italije. Srbija deseta. Gostujući takmičar jubilarnog izdanja „Evrosonga“, Australija zauzela peto mesto.

00.50 – I zvanično: Švedska je pobednik 60. takmičenja za najbolju pesmu Evrope.

00.45 – Iako nisu sve učesnice saopštile svoje glasove, Švedska je nedostižna!

00.27 – Od Makedonije Bojani Stamenov 10 bodova, od Slovenije šest. 

00.21 – Polovina učesnica 60. „Evrosonga“ je otkrilo kako su glasale: Rusija i dalje na prvom mestu, Srbija na poziciji 12. 

00.08 – Deset zemalja je saopštilo glasove: Rusija na prvom mestu. Iz Srbije osam bodova Švedskoj, 10 Rusiji, a 12 Crnoj Gori. 

23.54 – Svoje glasove prva saopštava Crna Gora. Za Bojanu 12 poena!

23.40 – Linije su zatvorene, vreme predviđeno za glasanje isteklo.

23.15 – Počelo glasanje! Zemlja ne može da glasa za svog predstavnika – iz Srbije ne možete glasati za Bojanu.

23.08 – Za kraj takmičarskog dela Italijani okupljeni u sastavu „Il volo“ pevaju o Velikoj ljubavi

22.51 – Pesma Wars For Nothing i grupa "Boggie" pokušali su da dovedu Mađarsku do trijumfa. Ratnica Nina dolazi iz Gruzije. Azerbejdžan je u pohod na evropski muzički tron poslao Elnura sa pesmom Hour Of The Wolf. Milion glasova priziva večeras Ruskinja Polina Gagarina. Živa sam, poručuje predstavnica Albanije Eljhaida Dani.

22.36 – Temperamentna Aminata iz Letonije pokušaće da se domogne pobedničkog postolja pesmom Love Injected. Angažovanu pesmu o deci ostavljenoj u zemlji dok su roditelji na radu u inostranstvu De La Capat (All Over Again) izvodi rumunska grupa "Voltaj". Iz Španije dolazi Edurne i donosi Zoru (Amanecer).

22.24 – Nenad Knežević Knez predstavlja Crnu Goru. Peva pesmu Željka Joksimovića Adio. Nemačka predstavnica An Sofi peva o kraju veze i Crnom dimu koji on donosi. U ime ljubavi treba izgraditi mostove tolerancije, poručuje takmičarka iz Poljske.

22.07 –  Australija prvi put na takmičenju za „Pesmu Evrovizije“! Gaj Sebastijan i Tonight Again. Do pobede na „Evrosongu“ možda se može doći belgijskim Ritmom iznutra. Domaćin, Austrija pokušaće da zadrži titulu i takmičenje pesmom I Am Yours, koju izvodi grupa "The Makemakes". Marija Elena iz Grčke ne deluje uopšte kao da joj je ostao samo Poslednji dah.

21.55 – Priču o čudovištu ispričali su norveški predstavnici Morland i Debra. Odmah zatim, Šveđanin Mans Zelmerlev predstavio je Heroje svog vremena, ali i demone i kolibrije. Džon Karajianis, 20-godišnji Kipranin, žali zbog jedne stvari koju nije uradio.

21.49 – Srpska Adel, devojka koja je podigla „Štathale“ na noge! Bojana Stamenov sigurna, samouverena i besprekorna - još jednom Beč je na nogama!  

21.46 – Monika i Vaidas iz Litvanije osećaju ljubav i spremni su za pobedu „ovaj put“, kako se zove i pesma koju izvode. Bojana je sledeća!

21.34 – Elina i Stig iz Estonije opraštaju se od jučerašnjeg dana uz pesmu Goodbye to Yesterday. Elektro-sving zvuk stiže iz Ujedinjenog Kraljevstva zahvaljujući dvojcu "Electro Velvet". Jermenska šestočlana grupa „Džiniolodži“ suočava se sa senkom.

21.20 – Takmičarski deo otvorila Slovenija – grupa „Maraja“ i numera Here For You. Predstavnica Francuske Liza Anžel poziva nas da ne zaboravimo. Da li će izraelski zlatni dečak Nadav odvesti najveće muzičko takmičenje u svoju zemlju?

21.06 – Spektakl na bini velike gradske hale u Beču: Končita Vurst, voditeljke Mirjam, Alis i Arabela, Hor Bečkih dečaka i desetine muzičara! Mostom ka bini u obliku oka iz takozvanog Grin ruma defiluju finalisti.

21.00 – Finale 60. „Evrosonga“ počelo! Betovenova Oda radosti i Bečka filharmonija. U velelepnoj dvorani „Štathale“ oko 11.000 posetilaca. 

20.41 - „Ne znam šta mi se dešava, ovo je sve previše. Presrećna sam i malo tužna, jer će sve ovo sutra biti samo jedan san“, rekla je Bojana u uključenju u Dnevnik RTS-a uoči samog početka velikog finala.  

Dve polufinalne večeri jubilarne 60. „Pesme Evrovizije“ otkrile su po 10 finalista. Sedam je direktno plasiranih predstavnika zemalja - članica „velike petorke“, prošlogodišnjeg pobednika i ovogodišnjeg domaćina Austrije, kao i gostujuće Australije - pa je u završnici „Evrosonga“ bilo 27 numera.

Predstavnica Srbije Bojana Stamenov, koja je u Beču izvodila pesmu Beauty Never Lies, bila je favorit obožavalaca najvećeg evropskog muzičkog takmičenja, ali i novinara, a kladionice su ukazivale da velike šanse na pobedu ima švedski kandidat Mans Zelmerlev, italijanski trio „Il volo“, kao i Ruskinja Polina Gagarina.

Takmičarski deo spektakularne završnice takmičenja za najbolju pesmu Evrope otvorila je Slovenija, a zatvorila je Italija. Pobedi su se nadali i predstavnici Francuske, Izraela, Estonije, Velike Britanije, Jermenije, Litvanije, Srbije, Norveške, Švedske, Kipra, Australije, Belgije, Austrije, Grčke, Crne Gore, Nemačke, Poljske, Letonije, Rumunije, Španije, Mađarske, Gruzije, Azerbejdžana, Rusije i Albanije.

Pred publiku u bečkoj gradskoj dvorani, ali i milione gledalaca širom Evrope i sveta, Bojana je izlašla osma.

Odluku o pobedniku doneli su publika i stručni žiri, pri čemu je odnos bio pola-pola.

Pravo glasa večeras su imali gledaoci iz svih 40 zemalja učesnica, uključujući i one koje nisu uspele da se plasiraju u veliko finale.

Publika je mogla da glasa telefonskim pozivom, SMS-om i/ili preko zvanične telefonske aplikacije, a glasanje je obavljeno nakon što je svih 27 zemalja izvelo svoje numere.

Kroz večerašnji muzičko-zabavni spektakl vodila Vas je Duška Vučinić. 

Број коментара 108

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво