Srbija u finalu „Evrosonga“!

Nastupom koji je oduševio publiku u bečkoj dvorani, srpska predstavnica Bojana Stamenov plasirala se u finale jubilarnog 60. izbora „Pesme Evrovizije“.

22.56 - Srbija je u finalu! U napetih nekoliko minuta, ovim redosledom su pročitana imena finalista: Albanija, Jermenija, Rusija, Rumunija, Mađarska, Grčka, Estonija, Gruzija, Srbija i Belgija.

22.40 - Voditeljke uz pomoć glasnog odbrojavanja publike u bečkoj hali zatvorile glasanje. Zanimljivo da jedino Australija ima pravo da glasa u oba polufinala.

22.25 - Glasanje je upravo počelo! U narednih 15 minuta iz Srbije se isključivo SMS-om može glasati na broj 3323, slanjem rednog broja pesme (osim broja 9). Moguće je poslati najviše 20 poruka sa jednog broja telefona.

22.20 - Gruzinka Nina Sublati tvrdi da je Ratnica. Mada, ruku na srce, više liči na Mortišu iz porodice Adams. Ona je bila poslednja, 16.

22.15 - Kraj takmičarskog dela se bliži kraju... Jedinu pesmu koja večeras uz finsku nije na engleskom peva Rumun Voltaj. Mada, i njegova De la capăt (All Over Again) je, što se kaže, pola-pola.

22.06 - Danska grupa "Anti Social Media" je nastupila 13. Hoće li to odmoći numeri The Way You Are da stigne do finala? Posle njih se na sceni pojavila Albanka Eljhaida Dani i poručila Živa sam!

21.52 - Bogi, „komšija“ iz Mađarske, pevao je o ratovima ni za šta, dok su se Uzari i violinistkinja Majmuna iz Belorusije „posvetili“ vremenu. Ruskinja Polina Gagarina se „nada“ da će joj Milion glasova doneti plasman u finale.

21.47 - Srbija je na redu... Bojana Stamenov, njen moćni glas i Beauty Never Lies! Uz Markovu, Saškinu, Sanjinu i Oliverovu pomoć digla je halu na noge!

21.45 - Danijela Kajmakoskog pesma kojom predstavlja Makedoniju, kako kaže, podseća na prvu ljubav. Naziv joj je Autumn Leaves (Jesenje lišće). A sada Bojana!

21.30 - Fince predstavlja grupa "Pertti Kurikan Nimipäivät", čiji članovi imaju Daunov sindrom i njihova pesma Aina mun pitää (Uvek moram) trajaće nešto kraće od ostalih iz razumljivih razloga. Šesta zemlja je Grčka – njihova predstavnica Marija Elena Kirijaku peva o ljubavi. Na engleskom svoju pesmu izvodi i Estonija: Elina Born i Stig Rasta se opraštaju od prošlosti. Sledi Makedonija.

21.22 - Treća zemlja koja se našla na bini Gradske dvorane u Beču je Belgija. Mladi i elegantni Loak Note peva o unutrašnjem ritmu. Holandija je sledeća: Trintje i Walk Along.

21.14 - Moldavija, tačnije Edvard Romanjuta, provokativnim nastupom otvorio takmičarski deo večeri, pesmom I Want Your Love. Sledeća pesma koja se nada finalu dolazi iz Jermenije – grupa „Džineolodži“ peva o miru i ljubavi u kompoziciji Face The Shadow.

21.10 - Voditeljke Mirjam Vajhzelbraun, Alis Tumler i Arabela Kajsbauer su sa različitih kontinenata, što je u skladu sa sloganom ovogodišnjem takmičenja „Gradimo mostove“.

21.00 - Prošlogodišnja pobednica Končita Vurst otvorila prvo polufinale. Na bini u obliku oka, peva pesmu Raise Like A Phoenix, kojom je trijumfovala u Kopenhagenu prošle godine, na 59. izdanju „Evrosonga“. Tokom spektakularnog izvođenja predstavljeni su i večerašnji učesnici.

20.45 – Bojana se u Dnevniku još jedanput zahvalila svima koji su glasali za nju i na taj način je poslali u Beč i poručila da će se potruditi da Srbija zablista!

Ko će se pridružiti domaćinu Austriji, gostujućoj Australiji i tzv. velikoj evrovizijskoj petorci (Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, i od 2011. povratniku Italiji) u finalu, saznaćemo posle dvočasovnog spektakla, kada će, nakon petnaestominutnog glasanja, biti objavljena imena 10 polufinalista koje ćemo ponovo gledati u subotu, 23. maja, u bečkoj Gradskoj dvorani.

Sa pesmom Beauty Never Lies, srpska predstavnica će nastupiti pod rednim brojem devet, nakon Moldavije, Jermenije, Belgije, Holandije, Finske, Grčke, Estonije i Makedonije.

Do kraja prve polufinalne večeri gledaćemo i Mađarsku, Belorusiju, Rusiju, Dansku, Albaniju, Rumuniju i Gruziju.

Domaćin ORF, austrijski javni servis, napravio je i jedan presedan ove godine: voditelji programa će prvi put biti isključivo žene – Mirjam Vajhzelbraun, Alis Tumler i Arabela Kajsbauer.

Pobednica „Pesme Evrovizije 2014“ Končita Vurst biće domaćin u tzv. Grin rumu.

Sistem glasanja

Odluku o tome ko ulazi u finale donose publika i stručni žiri, u odnosu 50:50.

Publika će moći da glasa telefonskim pozivom, SMS-om i/ili preko zvanične aplikacije, a glasanje će se obaviti nakon što sve zemlje izvedu svoje numere, i to u trajanju od 15 minuta.

Stručni žiri je sačinjen od pet članova koji su istaknuti stručnjaci u muzičkoj industriji zemlje u kojoj glasaju. Svaki od članova stručnog žirija će rangirati numere od prve do poslednje u polufinalu u kojem nastupa zemlja u čije ime glasaju, a isti žiri će glasati i u finalu.

Kombinovanjem glasova publike i stručnog žirija dolazi se do konačnog rasporeda poena koje zemlja dodeljuje, i to po tradicionalnom načinu, najbolja pesma dobija 12 poena, druga po redosledu 10, treća osam, i tako od sedam do jednog poena, za pesmu sa najmanje glasova.

Osim zemalja koje učestvuju u svakom od polufinala, pravo glasa imaju i zemlje koje su direktne učesnice finala, ravnomerno raspoređene u prvom i drugom polufinalu, što je određeno žrebom.

U prvom polufinalu za Srbiju će, pored 15 zemalja sa kojima se takmiči, moći da glasaju još i Španija, Francuska, Austrija, ali i Australija, koja ove godine učestvuje direktno u finalu i jedina glasa u oba polufinala i finalu.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво