Читај ми!

Upoznajte rokenrol kroz „Ilustrovani rokenrol vodič“

David Vartabedijan, likovni umetnik i rokenrol novinar, knjigu namenjuje mladima, kako bi se upoznali s ikonama rok muzike, ali i starijim rokerima, da se podsete njihovih blistavih karijera. Knjiga, koju je objavila čačanska „Pčelica“, na Sajmu knjiga u Beogradu dobila je nagradu za ilustraciju, kao i nagradu za estetsko-tehnološko uređenje na Salonu knjige i grafike u Pirotu.

Više od milion preslušanih pesama, hiljade sakupljenih albuma i odgledanih koncerata, mnoga poznanstva sa akterima rokenrol scene - doprineli su da autorov muzički pogled na svet izgleda upravo ovako kako je predstavljen u knjizi „Ilustrovani rokenrol vodič“.

Umetnici i pomenuti albumi u njoj jesu njegov lični izbor, ali se u tom izboru našlo 70 posto onoga što zaista jeste velika istorija, kaže David Vartabedijan. Rokenrol u knjizi nije predstavljen do kraja, jer se on neprestano razvija. Ipak...

„Morao je biti neki presek. Meni je taj logičan presek kraj osamdesetih godina prošlog veka pre nego što se pojavio grandž, pored tog grandža ima još nekih podžanrova rokenrola. Dakle prvi je Elvis Prisli, a poslednji bend koji se pojavljuje u knjizi je 'Grin dej' koji su taman karijeru započeli 1987. godine“, kaže David.

Autor u knjizi preporučuje koje bi albume trebalo obavezno poslušati, navodi filmove i serije o rok zvezdama ili pak govori o njihovim glumačkim karijerama i humanitarnom radu i drugim zanimljivostima iz života. Vodič sadrži i rečnik termina za bolje razumevanje rokenrola.

„Prikazuje tu širinu rokenrol pokreta koji se zaista uvukao u sve pore i kulture i subkulture u poslednjih 60 godina“, dodaje Vartabedijan.

Namera autora je da, kroz crteže i tekstove, mlade upozna sa rokenrolom, ali i da ih podstakne da se za njega više zainteresuju, kako bi i sami stvorili svoju omiljenu listu rok pesama.

„Moraš da znaš šta te interesuje u životu. Moraš da izgradiš svoj stav i ukus, koji ćeš širiti“, poruka je Davida Vartabedijana mladima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи