Читај ми!

Sjajni Manjifiko i „Stanislav Binički“ oduševili

Slovenački muzičar Manjifiko i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binički“, nastupili su u Centru „Sava“, a specijalna gošća bila je španska pevačica Luz Kasal. Na koncertu su izvedene muzičke teme iz oba filma „Montevideo“, ali i neke njegove starije kompozicije. Bio je to koncert pun emocija.

To što je u najavama koncerta Manjifika naročito isticano izvođenje muzike iz filmskih ostvarenja prepoznatljiv znak ovog muzičara. Potvrda uspeha je i puna sala Centra „Sava" – muzika iz filmova živi i mimo platna.

„To je jedan veliki užitak. Autori muzike se zbog toga time i bave. I kada se zaborave imena muzičara, iza njih ostaje muzika. Najbitnije je da pesma ostaje u narodu“, kaže Manjifiko. 

Uloga muzike u filmu može biti velika i značajna, a ne samo puko dočaravanje atmosfere. Vođena dobrom idejom, može da postane značajan deo dramaturškog plana. Često da kaže ono što ni glumci ne izgovore.

Bogat orkestarski zvuk iz kog se izdvajaju prepoznatljive teme zadovoljio je potrebe filmova čije su radnje smeštene u prvu polovinu dvadesetog veka. 

Iako ranije nije radio sa velikim ansamblima, niti, kako kaže, to ume, Manjifiko je znao šta želi da ostvari.

„Ja čak ne znam ni notu da sastavim. Niti znam da ih pišem. Niti znam da ih čitam. Hvala bogu, ima školovanih ljudi koji to znaju, umeju i koji me jako dobro poznaju", istakao je umetnik. 

Iako je muzika za Montevideo zaštitni znak Manjifika, nije jedina u njegovom radu. Sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane Republike Srbije „Stanislav Binički“ izveo je i veliki broj starijih pesama aranžiranih za orkestar koje, zbog šaljivih tekstova, publici često mame osmehe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара