Читај ми!

Džoan Baez u Domu sindikata

Američka folk legenda Džoan Baez, koja privodi svoju veliku svetsku turneju kraju, večeras nastupa u velikoj sali Doma sindikata, sa početkom u 20 časova.

Čuvena pevačica Džoan Baez održaće večeras koncert u velikoj sali Doma sindikata u okviru svoje evropske turneje.

Džoan Baez je proteklih pet godina bila zauzetija no ikad otkad je 2008-2009. obeležila 50. godišnjicu svog legendarnog nastupa 1958. u proslavljenom „Klubu 47“ u Kembridžu i debitovanja na Njuport festivalu 1959. godine.

Pored mnogobrojnih turneja po Americi i inostranstvu, nedavno je njena debitantska ploča Vangard iz 1960. uvrštena u „Gremi Dom slavnih“, a uručena joj je nagrada za izuzetno inspirativan rad na polju globalne borbe za ljudska prava na proslavi 50. godišnjice rada „Amnesti internešenela“ 2012. godine.

Ostala muzičko čudo čiji je uticaj nemerljiv – marširala je u prvim redovima pokreta za ljudska prava sa Martinom Luterom Kingom, pevala u Hanoju tokom rata u Vijetnamu, inspirisala je Vaclava Havela u njegovoj borbi za Češku republiku, pevala je na prvoj turneji „Amnesti internešenela“ i nedavno je stajala pored Nelsona Mendele kad je svet slavio njegov 90. rođendan u londonskom Hajd parku.

Imala je značajnu ulogu u pokretu za pravo slobode govora, stajala je rame uz rame sa Cezarom Čavezom, organizovala je demonstracije protiv rata u Vijetnamu, a onda je 40 godina kasnije pozdravila hrabrost „Diksi čiks“ koje su protestovale protiv rata u Iraku.

Njeni prvi albumi doneli su mnoštvo tradicionalnih balada koje su uvrštene u rok svakodnevicu, pre nego što je bez trunke sujete predstavila Boba Dilana svetu 1963, čime je započela tradiciju obostranog mentorskog rada koja se i danas nastavlja.

Zabavljali su se četiri godine (mada je on prvo bio zainteresovan za njenu sestru Mimi). Posvetila mu je najmanje tri pesme - To Bobby, Diamond and Rust i Winds of The Old Days.

Džoan je Boba pratila 1965. na njegovoj turneji po Engleskoj, a turneja i krah njihove veze ovekovečeni su u čuvenom dokumentarcu Ne osvrći se.

Baezova se 1968. udala za antiratnog aktivistu Dejvida Harisa i sa njim dobila sina Gebrijela (bavi se izradom instrumenata). Brak se raspao 1973. Kasnije je bila u vezi sa osnivačem „Epla“ Stivom Džobsom, ali je odbila da se uda za njega iako ju je nekoliko puta prosio.

Poslednji album Dan posle sutra objavila je 2008. Ova rođena Njujorčanka danas živi u Vudsajdu (Kalifornija), u kući sa dvorištem. Na visokom hrastu iza kuće napravila je kolibu kako bi bila blizu prirodi, u kojoj provodi vreme u meditaciji i pisanju.

Među brojnim priznanjima, dobila je i nagradu za životno delo, najveće priznanje koje dodeljuje Američka akademija za diskografsku umetnost (2007).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи