Читај ми!

Kulturno blago na „Jutjubu“

PGP RTS besplatno je otvorio svoju riznicu sa više od 150.000 pesama. Šezdeset godina sakupljano srpsko ali i jugoslovensko digitalizovano zvučno blago dostupno je jednim klikom.

Ako ste do sada svoju omiljenu pesmu slušali na Jutjubu u lošem kvalitetu i nervirali se jer ne postoji bolja verzija, imate sreće ako ju je objavio PGP.

Preko Jutjuba od sada možete slušati zabavne, narodne, dečje pesme i kompozicije klasične muzike u savršenom kvalitetu.  

„Trenutno radimo izdanje Staniše Stošića iz '96. godine, koje će za nekoliko minuta biti postavljeno na Jutjub u najboljem mogućem kvalitetu kakav nema na piratskim stanicama“, kaže Goran Kuzmić, asistent na tonu.

Taj kvalitet zvuka se dobija digitalnom obradom. Čak 60 godina stara muzika sada zvuči kao da je slušate u samom studiju.

„Sve ono što je PGP izdao na pločama, singlovima ovde se digitalizuje.  Da ostanu u duhu tog vremena, a opet da budu primereni za aploud na Jutjub“, kaže Zoran Č. Stefanović, dizajner zvuka.

U pripremi je otvaranje i druge riznice.

„Ima video-materijala, koji je isto veoma značajan i bitan. Tu je i Studenica i Hilandar, imamo i Mokranjca, znači kompletna baština Srbije se nalazi ovde. Rešili smo, naravno uz podršku RTS-a, da to damo svima, da svi uživaju u našem kulturnom blagu – besplatno“, kaže Radmilo Cvijović.

U fonoteci se ne čuva samo nacionalno blago Srbije, već i svih onih republika bivše Jugoslavije. Snimci mnoštva autora iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Hrvatske, na primer – narodne muzike, uskoro će se naći na zvaničnom PGP RTS Jutjub kanalu.

Iako je slušanje besplatno, svim autorima će biti plaćena njihova prava zahvaljujući sredstvima koje obezbeđuje Jutjub.

PGP RTS-ovom Jutjub kanalu možete pristupiti preko adrese www.youtube.com/user/PGPRTSOfficial.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво