Читај ми!

„Marš na Drinu“ u srcu UN

Tradicionalne srpske pesme orile su se u a kapela izvođenju hora „Viva voks“ u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku. Neobični hor izveo je i svetske hitove poput "Imagine", "Bohemian Rhapsody" i "Ameno" pred publikom u kojoj su bili Ban Kimun i Vuk Jeremić.

Srpski hor poznat po obradama rok i pop pesama bez instrumenata (a kapela) „Viva voks" održao je koncert u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku povodom Srpske nove godine i u čast srpskog predsedavanja Generalnoj skupštini UN.

Četrdeset mladića i devojaka je a kapela izvelo repertoar koji je, na posebno iznenađenje onih koji prate rad ovog hora, obuhvatio i tradicionalne srpske pesme Tamo daleko i 'Ajde Jano.

Ovaj po mnogo čemu jedinstveni hor oduševio je publiku i izvođenjem brojnih stranih kompozicija koje su obeležile istoriju muzike, poput Imagine, Bohemian Rhapsody, Mamma Mia, Ameno, ali i montipajtonovske Always Look on the Bright Side of Life.

Posle nastupa koji je trajao 45 minuta, publika je ovacijama nagradila hor, dok je završno izvođenje Marša na Drinu praćeno kolektivnim aplauzom.

Za vreme koncerta na video-bimovima ređale su se i fotografije Srbije, njenih znamenitosti i velikih sportskih uspeha.

Tom događaju prisustvovali su generalni sekretar UN Ban Kimun i predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Ban je poželeo srećnu Novu godinu na srpskom jeziku i rekao da je muzika univerzalni jezik i da njena snaga dotiče srca svih ljudi podsećajući nas na naše zajedničke humane vrednosti.

„Muzika nas ujedinjuje kao ljudska bića. Pesma može da postane himna čitave generacije. Nema važnije poruke koju muzika može da prenese javnom mnjenju od one da topovi utihnu", rekao je Jeremić dodajući da polaganje oružja ne sme biti nemoguća misija.

Jeremić je podsetio da je sedam naših svetinja upisano u listu svetske baštine i da je to „svedočanstvo naše bogate kulture i istrajnosti naroda koji je mnogo puta platio cenu svoje slobode".

Predsednik Generalne skupštine UN je, na kraju, posvetio koncert onima koji sanjaju o svetskom miru.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво