Читај ми!

Jutjub izgubio bitku na sudu

Odluka suda u Hamburgu u korist nemačke industrijske grupe "Gema", mogla bi da uspori brzinu postavljanja video snimaka na portal Jutjub. Spor između dve strane nastao zbog sedam muzičkih spotova, koji bi Jutjub mogli skupo da koštaju.

Portal Jutjub mogao bi da plati visoku kaznu nakon što je izgubio sudsku bitku u Nemačkoj oko muzičkih spotova, prenosi danas Bi-Bi-Si.

Sud u Hamburgu presudio je da je Jutjub odgovoran za sadržaj koji korisnici kače na ovaj portal za razmenu video snimaka.

Sud je, takođe, naložio Jutjubu da instalira filtere koji će moći da „primete" kada korisnici pokušavaju da „okače" muzičke klipove na koje prava ima nemačka industrijska grupa "Gema".

Nemačka industrijska grupa na sudu je istakla da Jutjub nije uradio dovoljno na sprečavanju postavljanja klipova zaštićenih autorskim pravima.

Video-portal je naveo da ne preuzima odgovornost za akcije korisnika ali da je reagovao kada je saznao za kršenja autorskih prava.

Inače, sudski proces je pokrenut kada je sedam odvojenih muzičkih klipova postavljeno na portal. Ukoliko Jutjub bude morao da plati kaznu za sve korišćene klipove, mogao bi da bude suočen sa izuzetno visokim računom, navodi britanski javni servis.

"Gema" predstavlja oko 60.000 nemačkih tekstopisaca i muzičara.

Ukoliko presuda bude sprovedena, mogla bi da uspori brzinu postavljanja video snimaka na portal jer će tada svaki muzički klip morati da bude „čist" kada su u pitanju autorska i prava na korišćenje.

Procenjuje se da se svakog minuta preko Jutjuba aplouduje oko 60 sati video materijala. Vlasnik Jutjuba, kompanija „Gugl" još uvek nije komentarisala presudu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи