Читај ми!

Dragojević: Sukob mišljenja, ne sukob na ulici

Uoči premijere „Parade“, reditelj Srđan Dragojević ističe da nije reč o provokativnom ostvarenju, već dobronamernom i osećajnom. Budući da je pravi filmove koji izazivaju polemike i diskusije, autor se nada da nikakvih sukoba neće biti na ulici, nego sukobljavanja mišljenja.

Reditelj i scenarista Srđan Dragojević, čije će igrano ostvarenje Parada u ponedeljak biti premijerno prikazano u Beogradu, rekao je Tanjugu da to nije provokativan već „dobronameran, osećajan film".

„Bojim se da to što se doživljava kao provokativan, pokazuje da nešto s nama nije u redu", rekao je autor duhovitog i društveno kritičkog filma o pokušaju organizovanja gej parade i o rađanju ljudskog razumevanja između gej aktivista i ratnih veterana privatno angažovanih da obezbeđuju skup.

Dragojević je istakao da duboko veruje da umetnost može da menja ljude.

„Ne verujem da može da menja svet, ali nekad se desi da može da menja značajan broj ljudi", istakao je reditelj.

Prema njegovom mišljenju, o važnim stvarima treba da se otvori diskusija, a ne ostavljati centrima moći da odlučuju.

„Pravim filmove koji izazivaju polemike i diskusije. One su nekada suviše glasne, nekada pune besa, ali mislim da su uvek potrebne i uvek rezultiraju nekim plodom", naglasio je Dragojević.

Siguran da će i ovog puta biti dosta polemike, autor filma Parada nada se da sukoba neće biti na ulici, nego sukobljavanja mišljenja.

Komentarišući centralnu temu filma, Dragojević je ocenio da film ima „okosnicu u odnosu, sukobu i saradnji dva potpuno različita sveta".

„Ta okosnica počiva na karakterima Miše Samolova (gej aktivista Radmilo) i Nikole Koje (ratni veteran Limun) i to je priča koju sam imao u vidu da sve vreme držim konzistentno i jasno", precizirao je autor koji potpisuje i režiju ostvarenja Mi nismo anđeli, Lepa sela lepo gore, Rane.

Film sadrži i dosta drugih aktuelnih tema, ali samo dodirnutih.

„Često pravim filmove tako da postoje drugi, treći plan koji neko primeti, neko ne primeti. Meni je drago kad se primeti, ali prosto volim da prosečna publika može da uživa u priči. Nemam pretenzija da pravim film prepun nekih metafora, skrivenih značenja. Ne kažem da ih nema, ugrađujem ih, ali tako da to ne ometa normalnu publiku", objasnio je reditelj.

„Zaista mnogo volim da snimam i predivno mi je bilo što smo radili na Pagu, Rabu, Obrovcu, u Bitolju koji glumi Bosnu i selima oko Bitolja koja glume Kosovo. Divno mi je bilo i što sam prvi put radio sa glumcima iz okruženja. Osvežavajuće je videti da postoji ta ogromna glumačka scena i van ove zemlje", napomenuo je autor Parade.

„Budući da se osećam Jugoslovenom, rođen sam u toj zemlji, svi gradovi i države bivše Jugoslavije su mi dragi, volim da idem tamo i onda je divno kad snimajući film prosto živite tu svoju ideju da ovo jeste Jugoslavija", zaključio je Dragojević.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво