Читај ми!

„Ako zrno ne umre“ u austrijskim bioskopima

Savremena priča o sudbini dva oca, Srbina i Rumuna, inspirisana rumunskom legendom starom 200 godina, o fantomskoj crkvi koja putuje Dunavom, na redovnom je repertoaru austrijskih bioskopa.

Srpsko-austrijska koprodukcija, film Ako zrno ne umre režisera Siniše Dragina prikazuje se od kraja prošle nedelje u bioskopima širom Austrije.

U središtu filma, koji je uvršten u redovni bioskopski repertoar, nalaze se dva čoveka koja žive u postkomunističkoj Rumuniji i koja putovanjem Dunavom ka Srbiji traže svoju odraslu decu.

Početno putovanje Dunavom nastavlja se u svet korupcije, prostitucije i politike posle Tita i Čaušeskua.

Film je inspirisan rumunskom legendom o fantomskoj crkvi koja putuje Dunavom, starom 200 godina, na čijoj osnovi je izgrađena savremena priča o sudbini dva oca, Srbina i Rumuna, čiji se životi ukrštaju na toj reci.

Oni upoznaju skeledžiju koji se priseća legende o crkvi koju su rumunski seljaci neuspešno pokušavali da dignu na brdu u vreme kada su u Rumuniji pravoslavne crkve bile zabranjene.

 

Film slojevito obrađuje nekoliko tema. Jedna se odnosi na aktuelne probleme u ovim krajevima, trgovinu ljudima, dok druga govori o često apsurdnim društvima u postkomunističkoj eri.

Oslikava se i ljudska snaga istrajnosti, kako u današnje vreme tako i u doba naših predaka.

Prema rečima režisera Siniše Dragina, tu je i sudbinski element kojim se neočekivano rešavaju neke tragične situacije i daje smisao.

U filmu, okarakterisanom kao tragikomedija, u nekoliko navrata dominira crni humor.

„Ako pšenično zrno pavši na zemlju ne umre, ostaje samo. Ako li umre, donosi obilat rod", navodi se na kraju filma nazvanog po ovom biblijskom citatu.

Glavne uloge tumači trojac Mustafa Nadarević, rumunski glumac Dan Kondurake i Franc Buhrizer iz Austrije, a u filmu igraju i glumci iz Srbije, Milenko Pavlov, Miloš Tanasković i Boris Radak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се