„Montevideu“ nagrada publike u Moskvi

Na 33. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu nagradu publike dobilo je ostvarenje Dragana Bjelogrlića „Montevideo, Bog te video“. Među nagrađenim naslovima i španski film „Talasi“ i poljski „Joana“.

Film Dragana Bjelogrlića  Montevideo Bog te video dobitnik je ovogodišnje nagrade publike na sinoć završenom 33. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu, javila je agencija Itar-Tas.

Kako navodi ruska agencija, film o učešću jugoslovenske fudbalske reprezentacije na prvom Svetskom prvenstvu, dobio je nagradu najstrožeg i nepotkupljivog sudije.

Ostvarenje iz Srbije bilo je uključeno u takmičarski program Festivala, koji je trajao od 23. juna.

Međunarodna federacija filmskih kritičara Fipresci je nagradila debitantski film Španca Alberta Moraisa Talasi, o starcu koji odlučuje da se posle 50 godina vrati u grad u Francuskoj gde je bio u koncentracionom logoru.

Nagrada ruskih filmskih kritičara, statueta Slona, dodeljena je poljskom filmu Joana Feliksa Falka iz glavnog takmičarskog programa o događajima iz 1939. godine u Varšavi, u kom junakinja filma krije od fašista jevrejsku devojčicu.

Priznanja međunarodnog žirija na čijem je čelu bila Džeraldina Čaplin i imena dobitnika šest srebrnih i jednog zlatnog Georgija, biće saopšteni večeras, na dodeli u bioskopu Puškinski.

Jedna od glavnih zvezda na dodeli biće britanska glumica sa ruskim korenima Helen Miren ili Jelena Vasiljevna Mironova. U glavnom takmičarskom programu učestvovalo je 17 filmova, a kritičari kao favorite navode ruski film Sapito šou Sergeja Lobana, Talase, Joanu i japanski film Čestitka Kanetoa Sinde.

Ukupno je do danas na Festivalu u Moskvi prikazano približno 500 filmova, a paralelno sa glavnim takmičarskim programom, u okviru programa „Perspektive" prikazivani su debitantski i eksperimentalni, kao i dokumentarni filmovi.

Kako je otkrio predsednik Festivala Nikita Mihalkov, ukupno je bilo oko 60.000 posetilaca, od čega je 30.000 gledalo program novih ruskih filmova.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 02. jul 2011, 21:49)
anonymous [neregistrovani]

El moze like dugme

Ubacite dugme svidja mi se...