Španci hvale Paskaljevića

Film „Medeni mesec" Gorana Paskaljevića prikazuje se u art bioskopima Madrida, Barselone i još desetak španskih gradova. Svi značajniji španski mediji posvetili su mu veliki prostor, uz izuzetno povoljne kritike.

Film „Medeni mesec", za koji je reditelju Goranu Paskaljeviću ovih dana uručena nagrada na Festivalu filmova posvećenog ljudskim pravima u San Sebastijanu, naišao je na odlične kritike u vodećim španskim medijima.

Paskaljeviću je u San Sabastijanu, neposredno pre premijere „Medenog meseca", kao prvom stranom autoru, uručena nagrada za humanost iskazanu u njegovom filmskom stvaralaštvu.

„Medeni mesec" se trenutno prikazuje u art bioskopima Madrida, Barselone i još desetak španskih gradova, a svi značajniji španski listovi kao i nacionalna televizija posvetili su veliki prostor Paskaljevićevim intervijuima, praćenim izuzetno povoljnim kritikama.

List De sine je tako Paskaljevića svrstao među najvažnije evropske reditelje u poslednje tri decenije.

„Ovaj značajan reditelj, čije ime možda ne zvuči kao ime Džejmsa Kamerona ili Stivena Spilberga, dao nam je, međutim, neka od najboljih dela evropske produkcije poslednjih godina, te ga možemo mirne duše svrstati među najvažnije evropske reditelje u poslednje tri decenije", navedeno je u listu De sine.

U tekstu „Film za razmišljanje", najveći dnevni španski list El pais ističe da je „srpski reditelj (Paskaljević) otkačenija verzija (u pozitivnom smislu) njegovog zemljaka Kusturice. Tamo gde jedan vidi zabavu i komiku, drugi vidi bol i tugu koju je za sobom ostavila stara Jugoslavija. Ako jedan (Kusturica) prikazuje venčanje zbog folklora, drugi (Paskaljević) to radi sa kritičkom namerom, kroz metaforu i sa jasnim političkim kontekstom".

„Prvopomenuti reditelj (Kusturica) insistira na egzotičnosti, koja je tako omiljena na festivalima, dok drugopomenuti, čiji su akteri srpski i albanski par, ide u srž teme, ilustrujući teškoće na koje nailaze mladi sa Balkana u želji da pobegnu od krvave balkanske prošlosti i domognu se obećane zemlje - Evrope. Krivac, kao i uvek, ima jedno ime - predrasude, njihove i naše", navedeno je u listu El pais.

El mundo Paskaljevića, dobitnika najviše nagrada „Zlatni klas" u istoriji festivala u Valjadolidu (za filmove „Tuđa Amerika", „Optimisti" i „Medeni mesec") smatra odlučnim braniocem ljudskih sloboda koji se, „pored toga što je snimio velike filmove (San zimske noći, Bure baruta), uvek borio protiv nacionalizma u svojoj zemlji modernom dijalektikom".

Autor članka u listu Periodiko de Katalunja na kraju opširne analize filma zaključuje da je „Paskaljević svestan da su mladi ljudi snaga koja može da izbavi Balkan iz teške situacije".

U tekstu pod naslovom „Korak ka pomirenju" filmski časopis Fotogramas je naveo da je „'Medeni mesec', prva srpsko-albanska koprodukcija između tradicionalno sukobljenih suseda, korak ka pomirenju", i dodaje da se „Paskaljević ne plaši da prikaže slike frustracija, ogorčenosti i nasilja koje su obeležile noviju istoriju njegove zemlje".

„Ovaj film je skener tmurne sadašnjosti koja bi trebalo da suoči srpsku i albansku omladinu, generaciju zarobljenu u rascepu otvorenih rana koje potiču iz prošlog rata i Evrope koja im pred nosom zatvara vrata", navedeno je u članku lista Fotogramas.

U tekstu časopisa Gia del osio, pod nazivom „Ambasador srpskog filma", autor je ocenio da se Paskaljević ne bavi istraživanjem starih demona prošlosti iz ugla prve posleratne generacije, već da je „Medeni mesec" most između dva sveta, koji otvara novo poglavlje u karijeri beogradskog reditelja.

„Paskaljevićev rad je priznat u čitavom svetu. Njegovi filmovi dobijaju velike nagrade, dok on istrajava na prikazivanju života bez ulepšavanja. 'Medeni mesec', njegov novi film, govori o ljubavi, snovima i granicama, ukratko o ljudima koji samo žele bolju budućnost", zaključio je autor teksta u jednom od najelitnijih španskih dnevnih listova La rason.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво