Dokumentarci iz Republike Srpske u Kinoteci

Tokom naredna dva dana u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazano 15 nagrađivanih dokumentarnih filmova iz Republike Srpske, snimljenih između 1992. i 2008. godine.

Jugoslovenska kinoteka će 11. i 12. aprila biti domaćin Kinoteci Republike Srpske, koja će se beogradskoj publici predstaviti izabranim dokumentarnim filmovima iz sopstvene produkcije.

Reč je o prvom većem retrospektivnom predstavljanju dokumentarnog filma Republike Srpske (RS) izvan njenih granica tokom koga će biti prikazano 15 ostvarenja 12 autora.

Tokom dva dana biće prikazani dokumentarci nastali u RS u periodu od 1992. do 2008. godine, a gotovo svi filmovi su dobitnici većeg broja nagrada i priznanja na međunarodnim festivalima dokumentarnog filma.

Najveći deo programa posvećen je produkciji „Srna filma", svojevremeno jedinoj producentskoj kući u Republici Srpskoj, a na programu su takođe i filmovi „Srna festa", Radio televizije Republike Srpske, „Vizarta", Akademije umjetnosti iz Banja Luke i drugih.

Osim prvog i prvonagrađenog dokumentarca Republike Srpske „Ljeto sam proveo" Miodraga Tarane i Zorana Maslića, tu su i filmovi „Moj Milane" Dušana Anđića ,„Povratak južnim planinama" Slavka Milanovića, „Priče iz zemunice" Dragana Tepavčevića, kao i „Bukvar bukvica" Milenka Jovanovića (svi u produkciji „Srna filma").

Publika će imati priliku da vidi i filmove Milovana Pandurevića „Amputirci", „Suvenir" i „Pismo Ivanu", kao i filmove Dragana Elčića „Koje li je ovo doba noći" i „Život", u produkciji „Srna filma", dok je Elčićev „Krst-ić" snimljen u produkciji „Srna festa".

Iz produkcije Radio televizije Republike Srpske biće emitovani filmovi Snježana Lalovića „Egzodus ponovo", „Još sam cura, bolan" i film „Drobljenje tišine" Gorana Dujakovića, dok je film „Mirjana" Snježana Lalovića rađen u produkciji Udruženja logoraša Republike Srpske.

Tu su i filmovi Sima Brdara „A Bog je ćutao" i „Marjanovići", a zatim film „Vrelce" Vitomira Mitrića, u čijem je snimanju učestvovao i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Među izabranim filmovima za ovu retrospektivu su i filmovi „Varijacije" Nataše Kesić i „Ljudi smo, zar ne?" Pera Pavlovića.

broj komentara 0 pošalji komentar