„Prorokov" uspon u svetu podzemlja

U kriminalističkoj drami „Prorok", mladić Malik osuđen je na šestogodišnju zatvorsku kaznu. Iako na početku deluje nezaštićeno, Malik otkriva da će u zatvoru imati mnogo više prilika za napredak nego na slobodi...

Radnja filma Žaka Odijara „Prorok" (Un prophète) većinom se odigrava unutar zatvorskih zidina i prati uspon „karijere" devetnaestogodišnjeg Malika (Tahar Rahim), osuđenog na šest godina kazne.

Malik, koji ne zna da čita i piše, delom je arapskog, a delom korzikanskog porekla i kada stigne na izdržavanje kazne deluje osetljivije i nezaštićenije od ostalih zatvorenika.

Tu okolnost pokušava da iskoristi korzikanski kriminalni klan, odnosno njegov vođa Cezar Lučani (Nils Arestrup), koji kontroliše praktično sve što se dešava u zatvoru.

Ozloglašeni kriminalac Cezar primorava Malika da ubije Rejeba (Hišam Jakubi) i spreči ga da svedoči protiv mafije.

Iako izvrši krvavo ubistvo, Malik se izvuče bez posledica jer Korzikanci skoro suvereno vladaju zatvorom.

Ovim nedelom mladić stiče poštovanje ostalih zatvorenika i tako počinje njegov uspon u hijerarhiji bande.

Mada ga opsedaju sećanja na Rejeba, Malik je odlučan da izdrži i dok se uzdiže u svetu podzemlja, ima i svoje tajne planove...

Na Kanskom festivalu 2009. godine, „Prorok" je nagrađen Gran prijem, dok je na Londonskom filmskom festivalu proglašen za najbolji film.

Takođe, ostvarenje Žaka Odijara nominovano je za Oskara za najbolji strani film.

U bioskope u SAD „Prorok" stiže 12. februara, a u Srbiji će u sklopu FEST-a biti prikazan 26. i 27. februara u Centru „Sava".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво