Preljuba kao jedini oblik pobune

Beogradska premijera erotske drame Rajka Grlića „Neka ostane među nama", u kojoj glume Miki Manojlović i Bogdan Diklić, zakazana za 12. mart. Film je priča o petoro sredovečnih ljudi kojima je preljuba „pobunjenički i kreativni vrhunac života".

Film hrvatskog režisera Rajka Grlića „Neka ostane među nama", u kojem jednu od glavnih uloga tumači srpski glumac Miki Manojlović, u Beogradu će biti premijerno prikazan 12. marta.

Predstavnica distributerske kuće „Sinears" Tanja Kovač rekla je agenciji Beta da će „Neka ostane među nama" imati regionalne premijere 10. marta u Ljubljani i 11. marta u Zagrebu, a da se 12. marta u Beogradu očekuje prisustvo Grlića i Manojlovića.

Mešavina drame i komedije snimana je po scenariju Grlića i Ante Tomića (njih dvojica su već sarađivali na „Karauli"), a u njoj uz Manojlovića i Bogdana Diklića igraju i hrvatski glumci Bojan Navojec, Ksenija Marinković, Daria Lorenci i Nataša Dorčić.

 

Distributer filma „Sinears" ovo ostvarenje opisuje kao „priču o vrtlozima erotske strasti ispod mirne, trome površine građanske svakidašnjice i običaja".

Nova saradnja Grlića i Manojlovića

Posle zajedničkih filmova „Samo jednom se ljubi" (1981), „U raljama života" (1984) i „Za sreću je potrebno troje" (1986), režiser Grlić i glumac Manojlović nakon dvodecenijske pauze obnovili su saradnju u filmu „Neka ostane među nama", snimanom pretprošle jeseni u Zagrebu.

Grlić je tada govorio da snima „veseli film koji pršti životom, krajnje otvoren, na mestima gotovo brutalan u doticanju intime, u pokušaju da prodre ispod kože, ispod onog vidljivog".

Tema filma je, po Grlićevim rečima, bračna prevara ili ljubavna avantura kao „jedini preostali oblik pobune koji je pojedincu preostao protiv predvidljivosti života", omeđenog poslodavcima, porodicom, crkvom, državom, medijima i novcem.

„U godinama sam kad se valja vratiti tamo gde sam i počeo pričati filmske priče: na ulice, u stanove i krevete Zagreba. Ja sam, kao i svako od nas čuo bezbroj priča o preljubi, avanturama i neverovatnim dvostrukim životima".

„Moram priznati da sam uvek divio fascinantnoj enegiji i količini mašte koje su neke osobe u to ulagale. Bili su to pobunjenički i kreativni vrhunci njihovih života".

„Film se sastoji od pet priča o petoro sredovečnih junaka, koje se otvaraju dramaturgijom 'babuške', pa ispod svakog sloja ima još jedan", zaključio je Grlić.

Producent Grlićevog filma je zagrebački „Mejnfrejm prodakšn", a koproducenti Hrvatska radiotelevizija, „Jodi" Zorana Cvijanovića iz Beograda i slovenačka kuća „Studio Maj".

Filmski fond Saveta Evrope „Euroimaž" Grlićevom novom filmu dodelio je 240.000 evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво