Počela „Nedelja izraelskog filma“

Projekcijom crne komedije „Sedam dana“ u Muzeju Jugoslovenske kinoteke svečano otvorena „Nedelja izraelskog filma“. Na manifestaciji, koja traje do 10. februara, biće prikazano šest novijih izraelskih filmova različitih žanrova.

Ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol sinoć je u Muzeju kinoteke svečano otvorio tradicionalnu manifestaciju tokom koje se beogradskoj publici predstavljaju ostvarenja izraelske kinematografije.

Pozdravljajući publiku, u kojoj su bili i predstavnici diplomatskog kora, ambasador Kol je istakao da je ponosan što otvara 11. „Ciklus izraelskog filma".

„Uspešno sarađujući s Jugoslovenskom kinotekom, stvorili smo festival koji je postao tradicija među beogradskim filmskim sladokuscima", rekao je izraelski ambasador i zahvalio direktoru Kinoteke Radoslavu Zelenoviću i njegovim saradnicima na dugogodišnjoj saradnji.

Ambasador Kol rekao je da se izraelska kinematografija ubrzano razvija i da se bavi raznovrsnim temama i motivima. Još četiri izraelska filma biće prikazana i na predstojećem FEST-u, najavio je ambasador.

„Ciklus izraelskog filma" trajaće do 10. februra i na njemu će biti prikazano šest dugometražnih igranih filmova novije produkcije različitih žanrova.

Prvi na programu bio je „Sedam dana" (The Seven Days), crna komedija iz 2008. godine, za koju režiju i scenario zajedno potpisuju Ronit i Šlomi Elkabec.

U judaizmu, Šiva (sedam) je sedmodnevni period žalosti nakon sahrane, tokom kojeg ožalošćeni moraju da poštuju striktna pravila i ne smeju da napuštaju dom pokojnika.

Ovaj film, kao intimni portret grupe ožalošćenih, upoznaje publiku sa posebnom vrstom ponašanja koja se manifestuje kroz stroga religijska pravila. Kao rezultat toga, život porodice, primorane da bude na okupu, pretvara se u konflikt ispunjen gorčinom i pakošću koji nadvladavaju tugu i zajedništvo.

Uspon izraelske kinematografije

Prema oceni kritike, aktuelna izraelska kinematografija beleži zvezdane trenutke, pa je u poslednjih pet godina redovno prisutna na najznačajnjim svetskim festivalima. Reč je uglavnom o delima inspirativne, ali i surove tematike sukoba, ratnih konflikata i njihovih posledica.

Međutim, za ovogodišnji ciklus u Kinoteci odabrana je drugačija linija, ona koja fokusira svakodnevni život ili pokušaj normalnog života u globalno nenormalnim okolnostima, teme koje nisu udarne medijske vesti, već govore o borbi za očuvanje porodice, ljubavi i prijateljstvu.

„Žanrovski šaroliki (drame, melodrame i komedije), svi imaju istu nameru da motivišu gledaoca da skrene pogled sa globalne konfuzije na mikrokosmos sopstvene egzistencije", zapisao je u katalogu revije upravnik Muzeja kinoteke Dinko Tucaković.

„Iako je Izrael specifičan i ima turbulentnu istoriju, ovi filmovi bez problema komuniciraju sa ostatkom planete jer postavljaju prava pitanja na pravi način, a jedno od njih je da je svakome potreban dom i oni najbliži u njemu", ocenio je Tucaković.

Narednih večeri na programu su komedija „Radost" (2005) Džuli Šlez, porodična drama „Nulta godina" (2004) Josefa Pičhadzea, komedija „Izgubljena ostrva" (2008) Rešefa Levija, drama „Iza sunca" (2006) Juvala Šafermana i komedija „Dinastija Švarc" (2005) Amira i Šmuela Hasfari.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи