Istine i laži rata u Iraku

U filmu „Zelena zona", Roj Miler (Met Dejmon) predvodi tim istražitelja, koji na početku iračkog rata treba da pronađe oružje za masovno uništenje. Dok obilaze opasne lokacije, Milerov tim ne pronalazi ni hemikalije ni oružja, nego otkriva složenu zaveru.

Met Dejmon i režiser Pol Gringras („Bornova nadmoć" , „Bornov ultimatum" i „Junajted 93") ponovo sarađuju zajedno, ovoga puta u ratnom trileru „Zelena zona" ("Green Zone").

Radnja filma odigrava se u haotično vreme, na početku rata u Iraku, kada je svaka odluka mogla da dovede do nepredviđenih posledica.

Za vreme okupacije Bagdada 2003. godine, koju su predvodile SAD, stariji vodnik Roj Miler (Met Dejmon) i njegov tim vojnih istražitelja odlaze na misiju kako bi pronašli oružje za masovno uništenje, za koje se veruje da je skriveno u iračkoj pustinji.

Na svakoj lokaciji koju istražuju upadaju u zamke i nailaze na zasede i iako su u potrazi za smrtonosnim hemikalijama, zapravo otkrivaju složenu zaveru koja menja i samu svrhu njihove misije.

Zbog svega toga, Miler pokušava da se snađe u mnoštvu suprotstavljenih interesa i dopre do odgovora, koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije sukoba u ovom zapaljivom regionu...

Od značajnih likova, tu su Ejmi Rajan ("Gone Baby Gone") kao novinarka „Vol strit džurnala", Greg Kinir („Dobro da bolje ne može biti" i „Mala mis Sanšajn") je obaveštajac Pentagona, Džejson Ajzaks („Smoking", Lucijus Melfoj iz „Harija Potera") glumi majora Brigsa, a Brendan Glison („Hari Poter", „Troja", „Hrabro srce", „Bande Njujorka") je šef kancelarije CIA u Bagdadu.

Film je zasnovan na knjizi novinara „Vašington posta" Radživa Čandrasekarana „Carski život u smaragdnom gradu" iz 2006. godine, a scenario je napisao Brajan Helgeland („Mistična reka", „Poštar", „Poverljivo iz L.A." i „Priča o vitezu").

„Zelena zona" će se u bioskopima u SAD naći od 12. marta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи