Novi film Romana Polanskog otvara prvi besplatan onlajn festival – "Moj off"

Najnoviji film reditelja Romana Polanskog, ostvarenje „Optužujem“, čija je tema upravo čuvena afera s kraja 19. veka koja je uzdrmala i duboko podelila francusko društvo, otvoriće prvi besplatan onlajn filmski festival – "Moj off", 27. marta u 21 čas, na sajtu mojoff.net.

Нови филм Романа Поланског отвара први бесплатан онлајн фестивал – "Мoj off" Нови филм Романа Поланског отвара први бесплатан онлајн фестивал – "Мoj off"

Nakon svetske premijere na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, na kom je Polanski za film Optužujem (J'accuse / An Officer and a Spy) osvojio Srebrnog lava – Gran-pri žirija i FIPRESCI nagradu žirija, ali i tri nagrade Cezar (za režiju, adaptirani scenario i kostim), film je imao domaću premijeru na 48. Festu.

Na najnovijem virtuelnom filmskom festivalu "Moj off" publika iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine moći će sada i onlajn premijerno da pogleda ostvarenje Romana Polanskog.

Kada je proslavljeni pisac Emil Zola objavio članak Optužujem kojim je zauzeo celu naslovnu stranu lista Oror suprotstavljajući se velikom broju ključnih ljudi Francuske, afera Drajfus dobila je svoj vrhunc i ostala upamćena i prepoznatljiva do danas.

Snimljena na osnovu istoimenog romana britanskog pisca Roberta Harisa, sa kojim je Polanski već sarađivao na filmu Pisac iz senke (2010), drama Optužujem, osvrće se na čuvenu ozloglašenu Drajfusovu aferu kada je 1895. godine mladi francuski oficir jevrejskog porekla Alfred Drajfus ražalovan zbog sumnje da je nemački špijun i potom osuđen na doživotno zatočeništvo na Đavoljem ostrvu.

Među svedocima njegovog poniženja našao se i major Žorž Pikar koji, nakon što je promovisan u načelnika kontraobaveštajne službe, otkriva da se vojne tajne i dalje odaju Nemcima i potom i sam lično upada u opasnu mrežu prevara koje postaju pretnja, ne samo njegovoj časti nego i njegovom životu.

U ulozi istorijske ličnosti, francuskog oficira Žorža Pikara koji je rizikovao život i karijeru boreći se da obelodani istinu o Drajfusu, našao se poznati francuski glumac Žan Dižarden dobitnik nagrade Oskar (Umetnik). U ostalim ulogama: Emanuel Senje, Matju Amalrik i drugi.

Prvo izdanje besplatnog Online filmskog festivala – "Moj off" biće održano od 27. marta do 10. aprila, a publika će imati priliku da na jednoj virtuelnoj „lokaciji“ pogleda 65 aktuelnih igranih i dokumentarnih ostvarenja, među kojima i naslove namenjene deci i tinejdžerima.

Snimljeni u različitim svetskim produkcijama i koprodukcijama izdvojeni filmovi biće podeljeni u pet programskih celina – Velikani filma, Kids fest predstavlja, Porodična avantura, Dokumentarni vrhunci, kao i program Viđeno neviđeno.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво