Srdanu Goluboviću Berlin se dogodio i treći put

Na jubilarnom 70. Berlinskom festivalu, svetsku premijeru imao je srpski film „Otac“ u režiji Srdana Golubovića. Ovo ostvarenje, svečano otvara i 48. beogradski Fest.

Filmovima iz Srbije i iz regiona teško je da se domognu učešća na prestižnim svetskim festivalima na kojima je konkurencija izuzetno velika. Srdanu Goluboviću Berlin se dogodio treći put, što je svojevrstan uspeh za jednog autora i za srpsku kinematografiju.

Prvi veliki uspeh na Berlinalu ostvario je sa Klopkom 2007, drugi 2013. godine sa Krugovima. Dugim gromkim aplauzom u prepunoj dvorani Co palasta, Berlinska publika, koja voli i dobro poznaje Golubovićv opus, dočekala je i Oca – dramu o malom čoveku kome su zbog siromaštva oduzeta deca, koji se bori za svoja prava i ljudsko dostojanstvo.

„Meni je ovde bilo važno da budem jako blizu životu. Da je to blizu dokumentarizmu, jednom verizmu ustvari, a da opet, sa druge strane, budem blizak uticaju jugoslovenskog crnog talasa. Da u stvari kroz te elemente pokušam da napravim neki svoj autentični stil. Da budem beskompromisan i hrabar“, naglašava Srdan Golubović.

Odgovornost interpretiranja pojedinca i njegove individalnosti kao konstantne i čvrste karike u Golubovićevim filmovima, ovog puta povrena je Goranu Bogdanu koji je osvojio Berlinsku publiku. Hrabro i nesebično, fizički i emocionalno, glumac nosi težak teret jedne gorke sudbine od prvog do poslednjeg kadra suočivši se sa naporom, iskušenjem i nekom vrstom ličnog žrtvovanja.

„Moj skromni dojam sinoć je bio da su ljudi voljeli film, da ih je dirnuo. Da smo uspjeli preneti tu priču. Tako da mislim da se neka magija desila sinoć“, veruje Bogdan.

Otac ili odiseja jednog roditelja u lancu birokratije, u uglednom filmskom časopisu Skrin ovde u Berlinu opisana je kao emotivna priča naklonjena običnom čoveku, koja će zbog svoje istinitosti sigurno nizati doborodšlice na velikim festivalima. Posle Berlina, sledeća stanica je 48. Fest.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара