Film „Parazit“ na RTS-u, premijera koja će ući u istoriju

Gledaoci RTS-a su imali ekskluzivnu priliku da uoči zvanične ceremonije dodele priznanja Američke akademije pogledaju južnokorejski film „Parazit“ koji je osvojivši četiri Oskara postao presedan za devet decenija postojanja ove nagrade.

Parazit je najbolji film i prvo u istoriji strano ostvarenje koje je osvojilo priznanje u toj kategoriji. Reditelj Bong Džun Ho proglašen je za najboljeg reditelja, a kao što se i očekivalo, Parazit je proglašen i za najbolji film van engleskog govornog područja. Oskar je dodeljen i Bong Džun Hou i Han Jin Vonu za najbolji originalni scenario.

Parazit je bio nominovan u šest kategorija, a pored četiri osvojena Oskara, već je ovenčan Zlatnom palmom i Zlatnim globusom.

Zahvaljujući direktoru distributerske kuće „Megakom film“ Igoru Stankoviću, RTS je imao ekskluzivnu priliku da svojim gledaocima prikaže ovo značajno filmsko ostvarenje, koje se još prikazuje i u bioskopima. 

„RTS je i ranije premijerno emitovao filmove koji su bili u trci za ovu nagradu. Ne samo da mi je drago da se ove godine desio presedan i da je Parazit prvi strani film koji je osvojio priznanje Američke filmske akademije za najbolji film, već se radujem i što je RTS predvideo pobednika i odabrao da upravo tim ostvarenjem obraduje gledaoce u Srbiji uoči dodele Oskara“, objašnjava urednik Filmskog programa RTS-a, Nikola Popević, kako se odlučio da upravo ovaj film odabere kao svojevrstan uvod u prenos dodele Oskara.

Crna komedija Parazit smeštena u savremeno doba Južne Koreje ispituje ogromne klasne razlike sugrađana Seula i bez mnogo napora premešta sam tok priče iz komičnih scena ka napetom trileru, živo prikazujući trenutke očaja trenutnog kapitalizma.

Radnja filma prati porodicu Kim koja živi u sirotinjskom podrumskom stanu u Seulu. Majka, otac i dvoje odrasle dece nemaju posao i snalaze se kako znaju. Rade jednokratne posliće, račune ne plaćaju, pa su im telefoni isključeni, jure besplatni vajfaj komšija, a prozor im gleda na uličicu u kojoj uriniraju pijanci.

Kada sin dobije priliku da daje časove engleskog ćerki bogataške porodice Park, oni veoma lukavo jedan po jedan, uz pomoć spletki, dolaze do različitih poslova kod Parkovih. Gospodin i gospođa Park su japiji i zadovoljni su angažmanom Kimovih, ne znajući da su oni u krvnom srodstvu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара