Dodela Oskara – jedna od najneizvesnijih u poslednjih nekoliko godina

Devedeset druga dodela nagrada Američke filmske akademije, koja se kalendarski najranije održava u istoriji, noćas će u Los Anđelesu biti jedna od najneizvesnijih u poslednjih nekoliko godina. Direktan prenos je na prvom programu RTS-a od 2 sata.

Za prestižne zlatne statuete ravnopravno se takmiče četiri filma sa 11 i 10 nominacija, a pobeda nekog od njih ne bi se mogla nazvati iznenađenjem – patriotski ratni spektakl 1917. Sema Mendesa, Tarantinova posveta fabrici snova Bilo jednom u Holivudu, mafijaška saga Martina Skorsezea Irac, i venecijanski pobednik Džoker, Toda Filipsa. 

Međutim račune bi mogao da pomrsi Kanski pobednik Parazit, Bong Džun Hoa, koji postavlja ključno pitanje 92. dodele Oskara – Može li jedan strani film da uđe u anale, dobije nagradu američke filmske akademije u glavnoj kategoriji, i priredi iznenađenje večeri“.

Društveno-politička satira o klasnim razlikama je prvi južnokorejski film nominovan za nagradu američke filmske akademije i to u šest kategorija.

Na pitanje: „Da li je stvarni događaj inspirisao bilo koji deo filma Parazit?“, reditelj Bong Džunho odgovara: 

„Parazit je potpuno izmišljen. Ima detalja koji jesu zasnovani na stvarnom životu, ali videli smo novinske članke o pronađenim tajnim prostorima u kućama bogataša, a tu je i detalj kao što je posao za mesto čuvara na koji se prijavilo 500 fakultetski obrazovanih ljudi“.

Posle osvojenog Zlatnog globusa i nagrade BAFTA, sasvim je izvesno da će drugog Oskara u karijeri, ovoga puta u kategoriji glavne ženske uloge, osvojiti Rene Zelveger, koja je u filmu Džudi, po oskarovskim pravilima, oživela holivudsku ikonu Džudi Garland.

Reditelja Bonga Džunhoa pitali smo i da li je u potpunosti shvatio neke od izazova sa kojima se Garlandova suočavala u očima javnosti.

„To je veliko pitanje, ne mogu da govorim u njeno ime, ali sigurna sam da su joj teško padale ružne stvari pisane o njoj. I apsolutno mogu da razumem pošto sam dugo javna ličnost, taj jaz između onoga što je javna priča o nekoj osobi i njeno lično iskustvo“, odgovorio je Bong.

Izvesnom bi se mogla nazvati i pobeda Hoakina Finiksa za ulogu Džokera u kategoriji Glavna muška uloga, kao i Breda Pita koji bi trebalo da osvoji Oskara za sporednu mušku ulogu u Tarantinovom filmu Bilo jednom u Holivudu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи