„Džoker“ – film koji je ostvario zaradu od deset cifara

Svi ljubitelji filma s nestrpljenjem iščekuju večerašnji događaj. Po 92. put u Los Anđelesu biće dodeljene najprestižnije nagrade Američke Akademije filmskih umetnosti i nauka. U trci za pozlaćeni kip sa čak 11 nominacija predvodi film Toda Filipsa „Džoker“, smešten u svet strip junaka Betmena.

Za prva tri dana prikazivanja u više od 4.000 bioskopa u SAD film je zaradio gotovo 96 miliona dolara, a uspeh nije izostao ni u drugim delovima sveta.

Džoker je ubrzo postao 44. film koji je ostvario zaradu od devet cifara. Milijarda dolara je stigla posle nešto više od tri meseca prikazivanja. To ga je smestilo na tron najprofitabilnijih filmova zasnovanih na stripu. Bolje se kotira i od Betmena, Nindža kornjača i Maske - koji su do sada bili najprofitabilniji adaptirani filmovi.

Džoker je ovaj uspeh postigao bez prikazivanja u Kini, koja je kao jedno od najvećih tržišta mnogim filmovima popravljala prihode.

Ipak, kada je u pitanju naša zemlja, ostvarenje Toda Filipsa ponelo je titulu najgledanijeg u 2019. godini. U bioskopima širom Srbije taj film je pogledalo više od 300 hiljada ljudi.

Osim vrtoglavih cifara, na račun ovog filma stiglo je i 11 nominacija na najprestižniju holivudsku nagradu. Između ostalih za najbolji film, najboljeg režisera i najboljeg glavnog glumca. Ali koliko je Džoker realan u trci za „Oskara“, mišljenja među kritičarima su podeljena.

 „Spadam među kritičare koji film vide kao ekvivalent gledanju u tapet, ukrašen crtežima predškolskog deteta i pojednostavljen s mnoštvom ograda i bez nekog smislenog stava“, rekla je Sandra Perović, novinarka i filmsaka kritičarka.

„Film koji je u svim segmentima dobro urađen i očigledno taj neki duh vremena uspeo je da zabeleži. I pronašao je tu neku žicu koja prosto odgovara tom današnjem trenutku. I ljudi su to prepoznali“, istakao je Đorđe Bajić, filmski kritičar.

Prepoznat je i trud glumca Finiksa koji je za ovu ulogu doživeo pravu transformaciju pre svega, smršao je više od 20 kilograma, ali i svakodnevno radio s psiholozima, kako bi se pripremio za ulogu psihopate.

Nekako je postalo već tradicija u Holivudu, kada je reč o „Oskaru“ da glumci koji dožive transformaciju dobiju tu nagradu. Moguće da će to biti jedan od aduta Finiksa.

Na račun filma stigle su i brojne kritike-zbog prikazivanja problema mentalnog zdravlja i surovih scena nasilja. Neki su i na društvenim mrežama raspravljali o tome da bi Džoker mogao pokrenuti talas nasilja.

Džoker kao lik je već ranije bio inspiracija nekim masovnim ubistvima u Americi, tako da ništa me ne bi iznenadilo. Ali ako ne taj film poslužiće neki drugi. Ko ima to u sebi erupcija će kad tad doći, tako da ja ne bih krivio filmove.

Uz Džokera još osam filmova takmiči se u kategoriji za najbolje ostvarenje u 2019. godini. Kao najozbiljniji protivkandidat Džokeru pominje se 1917, film britanskog reditelja Sema Mendeza, koji ima 10 nominacija.

A isto toliko nominacija ima i ostvarenje Kventina Tarantina Bilo jednom u...Holivudu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара