Dokumentarci koji provociraju i pozivaju na diskusiju

Film o svetskom glasu Šarlu Aznavuru otvara drugi međunarodni festival dokumentarnog filma DOK #2. Tokom četiri dana biće prikazan dokumentarci iza kojih stoje velikani sa jedne ili druge strane kamere. Na dan otvaranja, gost Festivala je Miša Aznavur, sin poznatog muzičara.

Festival je koncipiran tako da podržava interesovanja bioskopske publike, kao i gledalaca sa izrazitim afinitetom prema dokumentarnom filmu. 

Umetnički direktor festivala Igor Toholj kaže da odabrani filmovi pokrivaju sve trenutne socijalne teme, a ujedno i one koje provociraju i pozivaju gledaoce na diskusiju i polemiku.

Ističe da je dijapazon ovogodišnjeg Festivala širok i obuhvata filmove oskarovaca, preko afirmisanih autora, pa sve do debitantskih ostvarenja. 

Pored filma o Šarlu Aznavuru koji svečano otvara festival, Toholj je izdvojio još dva biografska filma oskarovaca Rona Hauarda Pavaroti i Asifa Kapadije Dijego Maradona, kao i obilje muzičkih dokumentaraca o slavnim rok zvezdama.  

Iz programa Enter dok Toholj skrenuo je pažnju na film Zvučni talasi rediteljke Midž Kostin, namenjen pored šire i stručnoj publici jer se bavi temom dizajniranja i snimanja zvuka u filmskoj industriji.

Takođe izdvojio je i film Jarka svetlost, koji nas, prateći put kultne pevačice Karen Dalton, vodi na očaravajuće putovanje kroz Sjedinjene Američke Države.

Ovogodišnji novitet u vezi sa programom Enter dok je taj da će publika glasanjem odlučivati o pobedničkom filmu koji će biti prikazan posle filma o Havijeru Dolanu, 2. februara u 21 sat.

U okviru Festivala biće prikazan serijal polusatnih filmova, dokumentaraca o značajnim rediteljima današnjice. 

Festival zatvara kontroverzni film Težina lanaca 3 Borisa Malagurskog.

broj komentara 0 pošalji komentar