„Vek i po srpske glume“ u Kinoteci

Izložba „Vek i po srpske škole glume“ priređena je u Jugoslovenskoj kinoteci povodom obeležavanja 150 godina od početka dramskog školovanja u Srbiji. Postavku je priredila Katedra za glumu fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Pozorišna škola pod upravom Jovana Đorđevića i Alekse Bačvanskog osnovana je 16. decembra 1869. godine. O početku rada odluku je doneo Pozorišni odbor neposredno po osnivanju Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Ova izložba je, u stvari, dobar pokazatelj koliko je truda, napora i padova bilo potrebno da se nešto novo uvede u državu kao što je bila Srbija, a to je bilo učenje drame i glume i ovo dobro pokazuje 150 godina, a FDU ima kontinuitet 71 godinu. To znači da smo se osamdeset godina borili da bismo stvorili kontinuitet“, istakao je profesor Miloš Pavlović, dekan Fakulteta dramskih umetnosti.

Postavkom Vek i po srpske škole glume publika se upoznaje sa bogatom tradicijom i pokolenjima stvaralaca koji su temelj naše kulture.

„Sto pedeset godina kontinuiteta dramskog školovanja, to je nešto čime se možda ni neke veće evropske kulture ne mogu pohvaliti, tim pre jer je srpsku školu glume definisalo niz izuzetnih što domaćih pedagoga, što ljudi koji su došli ovde. Centralna ličnost pored Branislava Nušića u našoj kulturi je svakako profesor Mata Milošević. Ono što je važno je da je prvi srpski dramski pedagog bio Aleksa Bačvanski, on je bio profesor Peri Dobrinoviću a on profesor Mati Miloševiću a Mata Milošević je naš otac, osnivač Akademije za pozorište, današnji Fakultet dramskih umetnosti“, objasnio je Pavle Vasić, autor izložbe Vek i po srpske škole glume.

Tradicija srpske škole glume predstavlja veoma značajan segment naše umetnosti i kulture.

„Mnogo, mnogo bogatije i mnogo razvijenije zemlje mislim da nemaju na taj način kontinuiranu obuku glumaca, profesionalnih glumaca, niti takvo pozirište kakvo postoji u našoj zemlji“, kaže Biljana Aleksić, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti.

„Ono što je bitno da je ovaj fakultet iznedrio jako, jako mnogo, mnogo generacija stvarno kvalitetnih umetnika, posebno glumaca“, naglasio je profesor emeritus Goran Marković.

Projekat Vek i po srpske škole glume podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu naše prestonice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво