Od predistorije filma do 20. veka u „Našem muzeju filma“

Jugoslovenska kinoteka je povodom 70 godina od osnivanja priredila novu stalnu postavku „Naš muzej filma“. Kroz čak 28 izložbenih celina posetioci će moći da sagledaju različite periode istorije filma.

Dragoceni eksponati od predistorije filma do kraja 20. veka u Uzun Mirkovoj 1, filmsku kulturu činiće dostupnom i zabavnom. Carska panorama i prva kamera braće Limijer iz 19. veka, najstariji su predmeti postavke.

Tu su i kamere Aleksandra Lifke i srpskog snimatelja Mike Afrike s početka prošlog veka. Deo izložbe posvećen je i ranim bioskopima i pionirima filma na ovim prostorima, s posebnim akcentom na na prvi srpski igrani film Karađorđe iz 1911. godine.

„Izložba je postavljena hronološki tako da posetioci mogu da prate dešavanja od nastanka filma na ovim prostorima pa sve do njegovog uzdignuća i raspleta situacije do kraja 20. veka. Od crnog talasa, 'Kino kluba' Beograd, praške škole, glumaca koji su osvajali nagrade na domaćim i svetskim festivalima, preko kompozitora sa čijim muzikama je moguće upoznati se posredstvom savremene tehnologije“, naglašava Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Multimedijalnu izložbu čine i odabrani odlomci iz filmova, zbirke plakata, fotografije, dokumenata. Tu su i važni predmeti iz legata velikana našeg filma.

„Nova stalna postavka je dvojezična na srpskom i engleskom jeziku, tako da će pored domaćih posetilaca i gosti Beograda i Srbije moći da se upoznaju sa razvoje srpske kinematografije“, napominje Pantelić.

Ambiciozno koncipiranu novu stalnu postavku „Naš muzej filma“ zaokružuje Poslednja bioskopska predstava, svojevrstan omaž muzeju Jugoslovenske Kinoteke. Posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa radom u kino kabini, mestu odakle film i danas, u ovo digitalno vreme, do publike stiže sa filmske trake.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво