Spremite se za Fest – 96 filmova, 300 projekcija, osam sala

„Skupljači emocija“ slogan je 48. Međunarodnog filmskog festivala. Fest će biti održan od 28. februara do 8. marta. Na programu je 96 filmova sa više od 300 projekcija u osam bioskopskih dvorana.

Fest otvara film Otac Srdana Golubovića nekoliko dana nakon svetske premijere na Berlinskom festivalu. Zatvaranje će obeležiti Džon Malkovič muzičko-scenskim performansom Muzički kritičar.

Njemu, reditelju Kosti Gavrasu i glumici Miri Banjac pripašće nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, saopšteno je uz najavu Festa na kojem će u prvom planu biti autorski fimovi.

„Nekako se stvorila potreba, još pre nekoliko godina, da pored Glavnog takmičarskog programa, pored programa Gala, postoji i jedan program koji će biti još smeliji, još hrabriji. Tako je nastao program Fest fokus koji će se premijerno prikazivati u Dvorani kulturnog centra“, objasnio je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa. 

Za nagradu Festa boriće se 20 ostvarenja. 

„Želimo da taj takmičarski program objedini ono što je nekada bio Glavni takmičarski program i program Srpski film, to znači da u taj program ulaze filmovi iz Srbije, iz regiona, ali i iz čitavog sveta“, istakao je Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda.

Slogan Festa je Skupljači emocija, a na plakatu je glumački velikan Bekim Fehmiu kome će biti priređen omaž povodom desetogodišnjice smrti.

Fest počinje 28. februara i traje do 8. marta, a publici u osam bioskopskih sala predstaviće 96 ostvarenja na više od 300 projekcija. 

broj komentara 0 pošalji komentar