Bela mačka, vatromet i trubači za početak 13. „Kustendorfa“

Svečanost povodom početka 13. „Kustendorfa“ i projekcija filma „Nevidljivi život“ Karima Ajnuza, obeležili su prvo veče Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala. U ponoć, gosti i učesnici „Kustendorfa“, dočekali su i Srpsku novu godinu.

Vatromet i trubači na trgu ispred Crkve Svetog Save u Drvengradu za početak Nove godine po julijanskom kalendaru i za početak 13. „Kustendorfa“.

Ovogodišnji filmski i muzički festival, trinaesti put spaja renomirane autore i mlade stvaraoce.

„Kao da sam usred neke bajke i u isto vreme u divljem, ludom Kusturičinom filmu. Paolo Sorentino, Mateo Garone i drugi koji su bili ovde rekli su mi sve najbolje o ovom festivalu“, otkriva italijanski sineasta Paolo Virci, član žirija 13. „Kustendorfa“.

Vladan Vukosavljević ministar kulture Srbije ističe da je u pitanju jedan od najznačajnijih događaja u godini u srpskoj kulturi.

„Okuplja mlade ljude iz celog sveta, on je neka vrsta Olimpijade filmske i umetničke, okuplja ljude koji žele da se istaknu svojom vrlinom, svojim talentom, darom, podvigom na polju sedme umetnosti i jedna vrsta, da se malo našalim, i neka vrsta Ujedinjenih nacija filmskih jer bukvalno sa svih meridijana talentovani mladi autori dolaze“, istakao je ministar Vukosavljević. 

Trinaesti „Kustendorf“ svečano je otvoren 13. januara. Iako gosti festivala nisu skloni sujeverju, za svaki slučaj, crna mačka je ofarbana u belo.

Na početku nagrada za životno delo reditelju Puriši Đorđeviću, kome je posvećena retrospektiva velikana.

„Svi pitaju zašto sam živ, a imam 95 godina. Reći ću vam zašto. Ja sam seačkog porekla i nikad nisam jeo voće“, rekao je Puriša Đorđević.

Posle proslave, slede intenzivne radionice i projekcije i tako do subote kada se svečano zatvara festival.

broj komentara 0 pošalji komentar