Vek od rođenja Felinija – izložba i retrospektiva u Jugoslovenskoj kinoteci

Ovog meseca obeležava se sto godina od rođenja Federika Felinija, jednog od najznačajnijih filmskih reditelja 20. veka. Tim povodom, Jugoslovenska kinoteka priredila je poseban program – retrospektivu i izložbu.

Večiti dečak i kralj filma, kako su ga zvali, rođen je u Riminiju, živopisnom gradiću na jadranskoj obali Italije. 

Crtao je plakate kako bi besplatno ulazio na projekcije, a svoje odrastanje u doba fašizma opisao je u jednom od najlepših filmova u istoriji kinematografije Amarkord (Sećam se).

„Federiko Felini je jedan od onih reditelja koji su postali sinonim za kinematografiju, jednostavno kad kažete Felini, mislite na film, a to je zapravo i njegov život“, izjavio je Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke.

Felini je bio reditelj sa statusom filmske zvezde. Njegov alter ego ispred kamere bio je Marčelo Mastrojani.

Dobio je četiri Oskara za film i jedan za životno delo, rediteljski rekord za sva vremena.

Zahvaljujući njegovom filmu Dolče vita (Sladak život), taj izraz se ustalio u svakodnevnom govoru, a po prezimenu jednog od likova, „paparaco“ je postao naziv za nasrtljive foto-reportere.

„Ovaj ceo ciklus će trajati dve nedelje i verujem da će svako pronaći neki termin da pogleda neko od ovih zaista izuzetnih ostvarenja“, kaže Vujović.

Na programu je 17 filmova, a u Jugoslovenskoj kinoteci u utorak 14. januara, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu otvara se izložba crteža Federika Felinija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво