Serija „Grupa“ i na „Valjevskim filmskim susretima“

U Valjevu se u nedelju završavaju „Valjevski filmski susreti“. Najboljim mladim autorima za kratki igrani film će biti dodeljene nagrade, a pretposlednje večeri festivala prikazana je pretpremijera 10. epizode naše serije „Grupa“, čiji su se akteri poklonili, uglavnom mlađoj, publici.

Ostvarenja mladih filmadžija, ne samo iz Srbije, već i zemalja u okruženju u fokusu su „Valjevskih filmskih susreta“, koji se organizuju već šest godina.

„Filmski festival, pored toga što se borio za realizaciju moderne bioskopske sale, posvećivao je veliku pažnju radu sa mladima kroz edukativne filmske radionice, ali i takmičarskom programu gde su zastupljeni mladi autori. Pošto je festival samim tim sloganom koji nam poručuje izašao 'van okvira', izašao iz tog lokalnog koncepta i prerastao u jedan regionalan format. Prvi put nam učestvuju mladi autori, dolaze nam sa filmovima iz, sa teritorije bivše Jugoslavije“, navodi izvršna direktorka „Valjevskih filmskih susreta“, Dragana Jakovljević.

Zaljubljenici u sedmu umetnost imali su priliku da gledaju nove dugometražne igrane i dokumentarne filmove. Prikazani su Dnevnik Dijane Budisavljević, Moj jutarnji smeh, Marka Đorđevića i makedonski dokumentarac Zemlja meda. Srpska premijera filma Grudi, rediteljke Marije Perović, bila je sa namerom na „Valjevskim filmskim susretima“.

„Prije svega zato što mislim da način na koji ste vi pokrenuli i otvorili bioskop i ovaj mlad Festival, i mladi ljudi koji su profesionalci, a rade ga, je nešto što je uvijek poziv koji se ne odbija. Valjevo je nekako, da upotrebim taj u duhu nostalgičnom, merak“, kaže rediteljka filma Grudi, Marija Perović.

RTS-ova serija Grupa bliži se kraju. Njeni akteri bili su u Valjevu zbog pretpremijere desete, pretposlenje epizode.

„Drago mi je što sam u Valjevu. Imam dosta prijatelja ovde i uvek kad dođem se osećam kao kod kuće. A reakcije su, uglavnom, da, pozitivne. Meni je nekako najvažnije šta kažu moji najbliži prijatelji koji nisu uopšte iz ovog posla, nekako su mi oni uvek parametar, tako da, oni kažu da je dobro, da je uzbudljivo i da im je žao što se sad to tako brzo završava. I pitaju kada će druga sezona“, napominje Strahinja Blažić, jedan od aktera serije Grupa.

„Prvi put da radim tako veliku ulogu i televizijsku. Jako značajno iskustvo je bilo za mene. Reakcije? Ja do sada sve što sam čula su bile izuzetno pozitivne“, navodi glumica Milica Trifunović.

„Sigurno je jako bitno kako će baš sve ispasti na kraju. Mislim, odlične su reakcije tokom ovih devet epizoda. Sad ćemo gledati i desetu, ali, da i poslednja, jedanaesta, ali, prosto, jako je bitan taj utisak, kako će publika sve to videti kao jednu celinu“, ističe jedan od kreatora serije, Uroš Tomić.

Na poslednjoj večeri „Valjevskih filmskih susreta" za najbolji kratki igrani film, po oceni žirija, biće dodeljena nagrada „Slobodan Golubović Leman“, dok će najboljem direktoru fotografije pripasti priznanje „Mladi autor“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи