„Dnevnik Diane Budisavljević“ za početak „Valjevskih filmskih susreta“

Projekcijom biografske drame „Dnevnik Diane Budisavljević“ počeo je festival „Valjevski filmski susreti“ u punoj sali Centra za kulturu grada Valjeva. Festival je svečano otvorila Drita Ljolja, članica žirija i izvršna direktorka festivala „Sinema“ iz Ulcinja.

Pre projekcije nagrađivanog filma Dane Budisavljević, Dragana Jakovljević, izvršna direktorka festivala pozdravila je publiku i podsetila da „Valjevski filmski susreti“ postoje od 2014. godine zahvaljujući entizijazmu mladih aktivista koji su želeli da vrate bioskop u svoj grad.

„Od početka festival neguje rad mladih autora, a ovogodišnje izdanje je prvo koje otvaramo u ovoj divnoj velikoj sali Centra za kulturu, jer je i sam festival prerastao lokalne okvire i postao regionalni.Ove godine smo pripremili fantastičan program nagrađivanih igranih i dokumentarnih filmova u bioskopu 85, a ulaz na sve projekcije će biti besplatan“, rekla je Jakovljevićeva.

Drita Ljolja, izvršna direktorka filmskog festivala „Sinema“ (Seanema), proglasila je festival u Valjevu otvorenim.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam ovde večeras i da sam imala priliku da prvi put dođem u vaš lepi grad i upoznam njegove ljude. Naša saradnja i razmena iz Ulcinja šalje veoma važnu poruku da se različitosti ne smeju gledati kao pretnja, već kao poziv na saradnju. Za sada između Srbije i Crne Gore, a biće saradnja i celog regiona“, istakla je Ljolja. 

Festival će trajati do 15. decembra, kada će biti proglašeni pobednici u takmičarskoj selekciji kratkog igranog filma.

Šesto izdanje festivala „Valjevski filmski susreti“ održava se od 12. do 15. decembra 2019. godine pod sloganom Van okvira.

Festival neguje stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program, omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju srednjoškolaca.

Glavni program čine filmovi mladih autora kratkog igranog metra, kao i dugometražni filmovi iz Srbije i regiona, uz propratne programe, koji uključuju muzički program i radionicu.

Festival organizuje VAKUM u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, Eu info centrom, Istraživačkom stanicom Petnica, dok su različite programe festivala podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad Valjevo, RYCO – Regionalna kancelarija za saradnju mladih i Filmski centar Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара