Pedeseta godišnjica filma „Rani radovi“

Pedeseta godišnjica od snimanja filma „Rani radovi“ i osvajanja Zlatnog medveda u Berlinu 1969. godine, biće obeležena 13. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci.

Kinoteka odaje počast jednom od najznačajnih ostvarenja jugoslovenskog „crnog talasa“ – filmu Rani radovi Želimira Žilnika, koji je pre 50 godina osvojio Zlatnog medveda u Berlinu, ali i uznemirio duhove u zemlji svojim kritičkim prikazom stanja u tadašnjoj Jugoslaviji.

Rani radovi na alegoričan način izlažu priču mladih učesnika studentskih demonstracija, juna 1968. godine u Beogradu. Tri mladića i devojka Jugoslava, suprostavljaju se malograđanskoj rutini svakodnevnice. U želji da „promene svet“, nadahnuti tekstovima mladog Karla Marksa, odlaze u sela i fabrike, da „probude svest“ ljudi, da ih ohrabre u borbi za emancipaciju i dostojanstven život.

U tom boravku i radu na terenu se suočavaju sa primitivizmom i bedom, ali i sa sopstvenim ograničenjima, slabostima, nemoći, ljubomorom. Bivaju i hapšeni. Frustrirani što je planirana revolucija neostvarena, tri mladića odlučuju da eliminišu Jugoslavu, svedoka njihove nesposobnosti. Pucaju u nju, prekrivaju je partijskom zastavom, pale njeno telo, te od nameravane akcije ostaje samo taman stub dima koji se diže u nebo.

Glavne uloge igrali su Milja Vujanović, Bogdan Tirnanić, Marko Nikolić i Slobodan Aligrudić.

Projekciji 13. decembra prisustvovaće reditelj Želimir Žilnik i snimatelj Karpo Aćimović Godina, sa kojima će biti upriličen i razgovor sa posetiocima. Moderator razgovora biće dr Ivana Kronja, čiji je tekst povodom jubileja kultnog ostvarenja domaće kinematografije i objavljen u novembarskom broju Kinoteke.

Ulaz je slobodan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи