Najbolja domaća i strana ostvarenja na filmskom festivalu u Gračanici

Peti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival svečano će biti otvoren 11. decembra u Domu kulture „Gračanica“. Čast da ove godine otvori festival pripala je rediteljki filma „Asimetrija“ Maši Nešković i jednoj od glavnih glumica u ovom ostvarenju Miri Janjetović.

Festival se već petu godinu održava u Gračanici sa idejom da se proširi i na druge sprske sredine na Kosovu i Metohiji. Ideja je bila da se ljudima koji žive na ovim prostorima omogući da se upoznaju sa savremenim tokovima evropske i srpske kinematografije.

Gost Jutarnjeg programa, direktor Festivala, Miroslav Mogorović, najavljuje da će ove godine prikazati najaktuelnija filmska ostvarenja domaće proizvodnje i nekoliko evropskih filmova, od kojih posebno izdvaja pobednika Berlinskog festivala, film Sinonimi, kao i dva filma koja su obeležila Kanski festival, Martin Eden i Tomazo.

„Festival će otvoriti film rediteljke Maše Nešković, Asimetrija koji je premijerno prikazan u okviru Festivala autorskog filma. Tu su i Realna priča iz trenutno aktuelnog bioskopskog repertoara. Potom film Četiri ruže, Pijavice i koprodukcija Poslednji Srbin u Hrvatskoj“, dodaje direktor Festivala.

Posetioci festivala imaće priliku da glasaju i na taj način izaberu najbolji domaći film koji će biti proglašen na zatvaranju Festivala.

„Četvrti dan festivala je namenjen deci i biće prikazana četiri evropska dečja filma. To je ujedno i deo programa koji je osmislila Evropska unija da se mlađa publika navikne na konzumiranje filmova i da se naviknu da je mesto za gledanje filmova bioskopska sala“, navodi na kraju gostovanja u Jutarnjem programu, Miroslav Mogorović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво