„Moj jutarnji smeh“ najbolji film festivala u Pančevu

Šesti „Pančevo film festival“ zatvoren je projekcijom filma „To mora biti raj“ palestinskog reditelja Elije Sulejmana i dodelom priznanja najboljima – autorima filma „Moj jutarnji smeh“ i „A sad se spušta veče“.

U selekciji Svetionici, u okviru koje je prikazano osam dugometražnih ostvarenja, žiri u sastavu Andrijana Stojković, rediteljka, Leon Lučev, glumac, i Greg di Kjur mlađi, kurator i prevodilac, odlučio je da nagradu „Svetionik” za najbolji film dodeli debitantskom delu Marka Đorđevića Moj jutarnji smeh.

U obrazloženju, žiri navodi da nagradu dodeljuje filmu koji „nenametljivo, precizno i sa velikim saosećanjem prikazuje delikatna stanja čoveka koji je prestar da bi bio nazvan mladićem, a sam sebi premlad da bi se samostalno otisnuo u život... Film daje dirljivo i jednostavno rešenje za kolektivnu usamljenost i njegov katarzični kraj uliva nadu u snagu koju daje povezivanje sa drugima ljudima“.

Posebno priznanje ove selekcije dobio je Đakomo Abruceze za dokumentarni film Amerika

Nagrada „Dimnjak” za najbolji kratki film u okviru selekcije Rani radovi, koja se dodeljuje filmu koji nagoveštava veliki talenat i potencijal reditelja i koji predstavlja jedinstvenu i originalnu viziju sveta koji nas okružuje, dodeljena je filmu A sad se spušta veče Maje Novaković.

Žiri ove selekcije činilo je četrnaestoro srednjoškolaca iz Pančeva i Beograda, predvođenih mentorkom – rediteljkom Majom Miloš.

Nagrade u ovoj selekciji dobili su i Ći Jang (najbolja režija za film She Runs), David Aviles (posebno priznanje za film El Hacedor de Muebles), Jelena Tjapkin (najbolja glumica za film Šerbet), Marko Matić (najbolji glumac za film Poslednja slika o ocu), Danilo Stanimirović (najbolji scenario za film Bambilend), Mario Pućić (najbolja fotografija za film Sovjetski psi) i Štefen Goldkamp i Jelena Maksimović (najbolja montaža za film After Two Hours, Ten Minutes Has Passed).

„Pančevo film festival“ organizovali su filmski radnici i umetnici okupljeni oko istoimenog udruženje građana, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar