"Indie Belgrade" od 12. do 15. decembra u Domu omladine

U Domu omladine Beograd, 12. decembra počinje peti Festival nezavisnog američkog filma "Indie Belgrade". Festival nastavlja da prati svoju jedinstvenu nit slobode i nezavisnosti u izboru tema, likova, načina pripovedanja i rediteljskih postupaka.

Festival i ovog puta donosi sveži dah novog i nezavisnog američkog filma, uvek drugačijeg od onoga što je trenutno aktuelno na svim svetskim bioskopskim blagajnama, u svim svetskim multipleksima, a dolazi iz najveće svetske „fabrike snova“, Holivuda.

„Sam indi film je nezavisan od sistema studija, a samim tim i teme su vrlo različite i autori imaju potpunu slobodu u biranju tema i načinu obrade. No treba imati na umu da su nezavisni filmovi bili prvi rediteljski koraci Skorsezea, Frensisa Forda Kopole, Džordža Lukasa, odakle su tek kasnije prešli u Holivud“, napominje gost Jutarnjeg programa, filmski urednik Dragan Nikolić.

Nikada do sada izbor filmova na Festivalu nezavisnog američkog filma nije bio bliži mlađoj generaciji publike. Obraćajući se mladima, putem medija koji su za njih poput produženih udova, Festival se ujedno obraća i svoj drugoj publici, donoseći joj neke od najzanimljivijih filmskih priča autora sa severnoameričkog kontinenta.

Kao jedini specijalizovani festival za američki nezavisni film u Srbiji i u jugoistočnoj Evropi, misija "Indie Belgrada" je da premijerno prikaže ono čega vrlo retko ima u domaćim bioskopima i na drugim festivalima.

Ovogodišnji gost Festivala biće Bob Bajington, reditelj koji je osvojio prestižnu nagradu na festivalu u Lokarnu, ali i dalje snima isključivo van Holivuda i celu svoju karijeru gradi samo na ovaj način. Osim njegovog novog filma, nagrađivanog ostvarenja Frensis Ferguson, ove godine će biti i drugih kadrova, lica i priča.

Na festivalu će premijerno u Srbiji biti prikazano sedam nezavisnih američkih filmova, a pored razgovora publike sa specijalnim gostom festivala biće održan i master klas, koji će biti svojevrsno rediteljsko „otvaranje karata“ i javno prolaženje kroz ono što čini dobar rad na pripremi filma u nekoj od njegovih ključnih faza realizacije.

Festival su podržali Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ambasada SAD u Beogradu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Umetnički direktori "Indie Belgrade" festivala su Hristina Hadžiharalabus i Radoslav Pavković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво