„Miljenica“ oborila rekord na dodeli „evropskog Oskara“

Na 32. dodeli Evropskih filmskih nagrada održanoj u Berlinu, trijumfovao je britanski film „Miljenica“, kojim je ove godine svečano otvoren beogradski Fest.

Dogodilo se kao i tokom protekle tri godine kada je dodelom „evropskih Oskara“ dominirao isključivo jedan film, poput Tonija Erdmana, Kvadrata, Hladnog rata.

Filmsku 2019. godinu na starom kontinentu obeležila je inteligentna crnohumorna komedija o kontroverzama i dekadenciji na britanskom dvoru početkom 18. veka – Miljenica – osvojivši čak, osam statueta Evropske akadmije, što je rekord u istoriji dodele ove prestižne nagrade.

Talentovani Jorgos Lantimos proglašen je najboljim rediteljem, a za besprekornu glumačku kreaciju kraljice Ane u Miljenici, zasluženo je nagrađena oskarovka Olivija Kolman.

„Izvinite što nisam sa vama. Imam slobodan dan i igram se sa decom i ljubimcima, ali uzbuđena sam i počastvovana Evropskom filmskom nagradom“, poručila je Olivija Kolman.

Uloga života koju je ostvario tumačeći alter ego španskog rediteljskog maga Pedra Almodovara u filmu Bol i slava, Antoniju Banderasu donela je titutlu najboljeg evropskog glulmca.

„Zahvalan sam Evropskoj filmskoj akademiji i Pedru koji je čudo koje se dogodilo u mom životu“, napomenuo je Antonio Banderas.

Francuskoj glumici Žulijet Binoš dodeljena je nagrada za evropski filmski doprinos u svetskim okvirima, koju je prihvatila s pesimizmom.

„Svet ne ide u dobrom pravcu, u velikoj smo krizi, ali čini mi se da umetnost postaje sve važnija. Ipak, razmišljam, da li je u redu primiti nagradu kada svet ide naniže, ka svom kraju“, pita se poznata glumica.

Nagradu za životno delo dobio je proslavljeni nemački reditelj i glumac Verner Hercog.

„Uvek sam se trudio da budem dobar vojnik filma. Trudiću se da tako i ostane“, poručio je Hercog.

O nagradama dodeljenim u 24 kategorije, odlučivalo je 3.600 članova Evropske filmske akademije.

broj komentara 0 pošalji komentar