Entoni Hikling: Praveći filmove saznajem istinu o sebi

Anglofrancuski reditelj Entoni Hikling, jedan je od gostiju ovogodišnjeg „Merlinka festivala“, a njegovi filmovi prikazani su u beogradskom Domu omladine, u okviru programa „Retrospektiva“.

Uz razgovor sa rediteljem, održane su projekcije filmova Jedan duboki uzdah, Mali gej dečko, Gde konji odlaze da umru i Frig.

Govoreći o svojim ostvarenjima koje karakteriše religijska simbolika i eksplicitni seksualni prikazi koji često brišu granicu između nadrealizma i realizma, Hikling je istakao da su svi njegovi filmovi inspirisani iskustvima iz njegovog života.

„Zbog mojih filmova, posebno je to bio slučaj sa ostvarenjem Mali gej dečko, nailazio sam na kritike zbog prisustva religijskih elemenata koje nisu viđene u filmu pre. Suština je da sam ja bio veoma uključen u crkvu, posebno kad sam bio mlad. S druge strane, to je bio period kad sam pokušavao da se pomirim sa svojom seksualnošću, i te dve stvari su pružale otpor jedna drugoj jer kao religiozan dečko mislio sam da ću zbog svoje seksualnosti otići u pakao, da sam loša osoba, a opet sam znao da je to moja priroda i da to ne treba da se menja“, istakao je Hiking.

Prema njegovim rečima, sva četiri filma prikazana u okviru retrospektive inspirisana su njegovim životom gde se kao inspiracija nameće potreba da se dođe do istine.

„Mnogi umetnici poput Marine Abramović, Luize Buržoa i drugih koriste svoje lično iskustvo kao polaznu tačku za stvaralaštvo, a u potrebi za takvom vrstom kreacije je ideja o istini, o tome ko smo. U mojim filmovima možete videti scene koje su inspirisane mojim odnosom sa majkom, sa ocem kog sam upoznao pre sedam godina, kao i moj odnos prema crkvi i slično. S obzirom na to da sam dugo radio na sebi kako bih se pomirio sa svojom prošlošću, to mi je omogućilo da svoja iskustva iskoristim kao polaznu tačku za svoj rad jer sam uspeo da prihvatim i zavolim sebe baš takvog kakav sam“, objasnio je Hiking.

Osim retrospektive Hiklingovih dela, u okviru druge festivalske večeri prikazani su i meksički film Nije vam ovo Berlin, brazilska drama Sokrat i čileansko ostvarenje Princ, ovogodišnji dobitnik Queer lava na Filmskom festivalu u Veneciji.

U sklopu pratećeg programa biće održan Drag toks od 18 sati ispred sale Amerikana Doma omladine Beograda.

Na ovogodišnjem „Merlinka festivalu, od 5. do 8. decembra, biće prikazano 120 kratkih, igranih i dokumentarnih ostvarenja, a specijalni fokus je na francuskoj kvir kinematografiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво