„Nešto između“ – u novom digitalizovanom ruhu

Kultni domaći film iz 1982. godine „Nešto između“ reditelja Srđana Karanovića u novom je ruhu. Reč je o trinaestom digitalno restauriranom srpskom filmu u okviru projekta „VIP Kinoteka“.

Priča o ljubavnom trouglu između Amerikanke i dvojice Beograđana, o životu između ljubavi i ravnodušnosti, rata i mira, istoka i zapada premijerno je prikazana u Kanu 1983. a nakon toga, ovenčana mnogim svetskim prizanjima.

Posle Mirisa poljskog cveća i Petrijinog venca, melodrama Nešto između, treći je Karanovićev film koji je dobio novi bioskopski život.

„Mi smo po navici ljudi koji nešto umemo da proizvedemo, napravimo i odmah ga zapustimo, a sutra već i zaboravimo. Jugoslovenska kinoteka je jedina ustanova u Srbiji i Beogradu koja brine o tome da se zaostavština, kulturna zaostavština filmska pre svega očuva sačuva i da nastavi da traje“, rekao je reditelj Karanović.

„Mislim da se malo ko seća ovog filma u izvornom kvalitetu slike i tona. Film Nešto između Srđana Karanovića, delio je sudbinu ne malog broja filmova koji čekaju da budu restaurirani i koji se decenijama nalaze u ne baš reprezentativnom stanju“, kaže Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Stilski pomalo nalik američkoj melodrami, film Nešto između ima elemente i komedije i beogradske savremene urbane drame.

„To je film koji je na fanstatičan način oslikava Beograd tog vremena i nekako najavio je neke loše godine i neke loše stvari u našim životima. On ima duha pravog beogradskog za koji su najzaslužniji osim Điđe i Gaga Nikolić i Miki... Prosto, to je jedan duhovit, a veoma pametan film“, izjavila je glumica Gorica Popović.

Film Nešto između snimljen u produkciji „Centar filma“, imao je veliki uspeh kod publike, samo u Beogradu ga je u vremenu kada je nastao videlo 200.000 ljudi.

Besplatne projekcije nove digitalno restaurirane verzije zakazane su za 14. decembar u Kinoteci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво